@jednooki_loki jasne, jednak coraz częściej mówi się o etnicznościach zamiast czystej przynależności fenotypowej, ze względu na zacierające się granice genotypów, a także właśnie przynależności społecznych, kulturowych, religijnych itd. Istnieje również obawa o pretekst dla rasizmu. Być może w perspektywie kilku tysięcy lat wymieszane genów w globalnym społeczeństwie doprowadzi zawarcia różnic fenotypowych. Jest to oczywiście odległa przyszłość.
@jednooki_loki: Z biologicznego punktu widzenia nie istnieje jeśli definiujesz to sobie jako jakiś rodzaj podgatunku. Można sobie dzielić na rasy fenotypowo, ale 1. nie ma to biologicznie sensu 2. nie ma jednego najlepszego podzialu, rownie dobrze mozna wydzielic 3 rasy jak i kilkadziesiat i zaden podział nie będzie bardziej sensowny, bo właśnie nie ma podstaw biologicznych. To jest sprawa kulturowa.
@SkorpionX: Nie ma żadnych granic genotypów xDD Możesz mieć więcje wspólnego DNA z murzynem niż innym białym. Różnice są minimalne i opierają się tylko na gradiencie, a nie skokowych różnicach, nie ma żadnych granic.
@jednooki_loki: Gdzie ty mi szurze stanowisko naukowe podałeś xD Ja ci mówię o rasach biologicznych. Jak sobie chcesz ze względów kulturowych używać jakiejśinnej definicji rasy to jest po prostu inny temat. Ale tak jak pisałem, nawet jak czysto fenotypowo chcesz dzielić to i tak trzeba pamiętać, że nie znajdziesz jednego dobrego podziału. Bo jest on zupełnie sztuczny i nie da sięwydzielićgranic. Ten klaun to właśnie takie szury jak ty
@szybki_zuk chyba kolega wyżej po prostu chcę się poczuć lepszy od kogoś o innym kolorze skóry. W innym wypadku nie mam pojęcia, z jakiego powodu różnicę fenotypowe miały by go wgl obchodzić. Nie ma to jak stary, dobry rasizm.
Komentarz usunięty przez moderatora
@jednooki_loki: Z biologicznego punktu widzenia nie istnieje jeśli definiujesz to sobie jako jakiś rodzaj podgatunku. Można sobie dzielić na rasy fenotypowo, ale 1. nie ma to biologicznie sensu 2. nie ma jednego najlepszego podzialu, rownie dobrze mozna wydzielic 3 rasy jak i kilkadziesiat i zaden podział nie będzie bardziej sensowny, bo właśnie nie ma podstaw biologicznych. To jest sprawa kulturowa.
@SkorpionX: Nie ma żadnych granic genotypów xDD
Możesz mieć więcje wspólnego DNA z murzynem niż innym białym. Różnice są minimalne i opierają się tylko na gradiencie, a nie skokowych różnicach, nie ma żadnych granic.
Komentarz usunięty przez moderatora
Ten klaun to właśnie takie szury jak ty