Wpis z mikrobloga

@Zadro: lewarowana ekspozycja na fizyczne złoto - lewarowana, ale dźwignia finansowa przez strukturę finansów przedsiębiorstw a nie kredyt brokera ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tak, tak. Ale z jakichś szczególnych względów wybrałeś właśnie ekspozycję na złoto? Spodziewsz sie długoterminowo wzostów metali szlachetnych czy jak?
@Zadro: negatywne realne stopy %, niepewność gospodarek, nie wiadomo ile firm padnie... z 2 strony nie widać powodów, czemu gotówka miałaby być mega potrzebna, bo w sklepach wszystko jest...
a że obligacje nie trzymają wartości pieniądza, to złoto powinno jeszcze drożeć - tym bardziej, że fizyka teraz kupujesz w większości miejsc z długim czasem oczekiwania.. a jak jest duży popyt i mała podaż....
@Gippo86: Dzięki Kolego, tak jest - Degiro :)
Ok, obczytałem się i koniec końców również uważam ten ETF za najlepszy (chociaż mocno ryzykowny, bo to junior + nie wiadomo jak wirus wpływa/wpłynie na możliwość wydobywania złota).
@Gippo86: Tak, można też w ten sposób na to spojrzeć. Ciekawy jestem jak za 3 lata będą wyglądały wykresy GDX i GDXJ w porównaniu do ZGLD.SW i srebra ZSIL.SW, które też zamierzam kupić (srebro).
@Gippo86: Tak, ale jest różnica między EFTem ZGLD.SW i GDX nie tylko taka, że historycznie zyski i straty były zwielokrotnione. GDX to normalne firmy, które muszą wydobyć złoto, opłacić infrastrukturę, ludzi, sieć dystrybucji, etc. A ZGLD to po prostu odzwierciedlenie aktualnej ceny papierowego złota. Dlatego podkreślam tak często, że tak, historycznie tak było jak mówisz, ale jednak ryzyko w GDX jest znacznie większe, bo jak nie wydobędą i nie sprzedadzą (a
@Nathaniel86: @Nathaniel86: GDX i GDXJ ok to normalne firmy, które muszą wydobyć złoto, opłacić infrastrukturę i ludzi... ale jeżeli aktualnie niemalże NIE MA fizyka... to na takie firmy będzie duże ciśnienie...

a to, że mają za co żyć - to stąd jest właśnie lewar, czemu ostrzej reagują na zmiany kursu...

powiedzmy, że 1 uncja kosztuje $1000 a cenowy BEP firm to $600
jak złoto urośnie o $40 to dla złota
@Gippo86: Ale ja wiem jak działa ten lewar, przecież tego nie neguję nigdzie. Jedyne co mówię to że jest to większe ryzyko niż ETF na czystym złocie, ze względu na to, że ludzie muszą być zdrowi, chętni do pracy i później gdzieś komuś muszą to sprzedać. No chyba każdy się z tym zgodzi. Ja jestem skłonny podjąć ryzyko inwestując w GDXJ, stąd moje oryginalne pytanie.
W każdym razie chyba wyczerpaliśmy temat,