Wpis z mikrobloga

Moj rozowy chce upiec chleb zytni na naturalnym zakwasie. Karmi te papke juz chyba 4 dzien. Jest smutna, bo nie moze znaleźć jakiegos konkretnego przepisu bez uzycia drożdży.
Podrzucicie jakiś? Chcę, zeby sie jej udalo, bo sie strasznie wkrecila ()

#chleb #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem
  • 8
  • Odpowiedz
@odishewo: w sensie, że żytni się nie trzyma kupy i robi się go w foremce. Ja nacieram foremkę masłem i na dno wsypuję coś np. sezam, płatki owsiane, słonecznik itp. 10 minut przed końcem wyciągam z foremek, obracam górą do dołu i dopiekam, bo blady z foremki wychodzi.

A foremka się pewnie na da, musi być odporna na kwas (zakwas) bo inaczej zardzewieje.
  • Odpowiedz