Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Mirki mam do was pytanie. Jestem świeżaczkiem i dopiero wchodzę w #krotkofalarstwo i #sdr . Mam sdr i chce zrobić antenę gp 1/4. Widziałem w necie że używają gniazda UC1 tego kwadratowego. Pytanie skąd wziąć takie cienkie pręty by można było wlutowac do gniazda?czy gdzieś wyżej wspomniane gniazdo dostanę w #poznan oraz rurki?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@WormRider: @ereak: albo kup sobie kabel elektryczny o przekroju jaki ci odpowiada

@technic: super dzięki za podpowiedz, a teoretycznie czy jak ramion można użyć samej żyły gorączej wyciągniętej i odciętej np z rg58?
  • Odpowiedz
@ereak: w skrócie chodzi o to że antena nie do końca wie gdzie jest jej koniec i to "kończy" antenę, w przeciwnym wypadku kabel mógłby pracować jako cześć anteny powodując nieprawidłowe działanie radia
  • Odpowiedz
  • 0
L

@ereak: w skrócie chodzi o to że antena nie do końca wie gdzie jest jej koniec i to "kończy" antenę, w przeciwnym wypadku kabel mógłby pracować jako cześć anteny powodując nieprawidłowe działanie radia

@technic: dzięki wszystko jasne, pytanie jeszcze ten element z czego najlepiej by było zrobiony ? Czy można by to zrobić właśnie też z rg58?
  • Odpowiedz