Wpis z mikrobloga

Muszę się wyżalić. Czuję że zmarnowałem 15 lat życia a moja kariera zawodowa doprowadziła mnie do nikąd. W wieku 35 lat powinienem być w swoim prime zarobków i zdrowia a jestem nikim. Ciągle trafiam do gównianych firm gdzie oczekuje się odemnie zrobienia wszystkiego a mam płacone mniej niż cieć co pilnuje bramy. Przez ostatnie 10 lat projektowałem kolejno: strony internetowe, loga, aplikacje mobilne, materiały do druku, książki, nadruki na koszulki, projektowałem etykiety, opakowania, robiłem fotografie produktów, prowadziłem social media, projektowanie 3D, modelowanie, animacje, symulacje. Gdybym od początku robił coś konkretnego to dzisiaj byłbym ekspertem w jednej dziedzinie i zarabiał jak człowiek. Niestety stara prawda jest bezlitosna: jeżeli ktoś potrafi wszystko - to nie potrafi nic. Jeżeli są ogłoszenia do prostych prac graficznych to nie oczekują gościa z 5 letnim doświadczeniem. Jeżeli oczekują kogoś z 5 letnim doświadczeniem to chcą eksperta w konkretnej dziedzinie. Dzisiaj nikt nie chce nawet splunąć w moją stronę. Nikt nie chce 35 letniego typa co robił wszystko (ale nic konkretnego) bo na jego miejsce mają 100 młodych dynamicznych prosto po studiach. Konkurencja w wielkim mieście jest zbyt silna. Od 5 lat pracuje z domu na pół gwizdka i jakimś cudem jeszcze mam na czynsz, diagnoza MS mnie złamała, depresja, brak znajomych, zdala od rodziny, wymówki, gdyby nie żona która dobrze zarabia i pomoc teściów to nie miałbym nic. Mam wrażenie że wszyscy sobie radzą dookoła, mają dobre zarobki, zrobili dobre kariery, tylko nie ja. Mam doła, mam dość tego j------o miasta i tej pogody. Musiałem się wyżalić. Spoko jak ktoś dotrwał do końca tego wysrywu. #grafika #grafika3d #pracbaza #depresja #zalesie
GrzegorzPorada - Muszę się wyżalić. Czuję że zmarnowałem 15 lat życia a moja kariera ...

źródło: be-my-head-fighting-my-life

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GrzegorzPorada: Współczuję bardzo, a zawodowo spróbuj uderzyć do małych i średnich firm na starszego lub mida specjalistę od marketingu, gdzieniegdzie możesz pokusić się nawet o aplikowanie na managera. Tam często szukają osoby od wszystkiego. Musisz tam robić sociale, zrobić stronę, fotki, animacje nadruki. Takim firmom szkoda płacić agencji, ale też muszą to robic na w miarę spoko poziomie. Mniejsze firmy w deweloperce, przemyśle, firmy produkcyjne, remontowe, logistyka, restauracje, siłownie, jakieś
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada ziom, do przodu, nie potdawać się, próbować dalej, get rich or die trying, w każdym wieku próbuj być lepszy szybszy wydajniejszy niż byłeś, bez spiny, bez oczekiwania złotych gór, bądź lepszy dla siebie, nie dla innych, poczuj moc wewnętrznej przemiany na lepszego siebie, zapał tego papierosa i powiedz- it was a good day today, jestem lepszy niż byłem wczoraj! Trzymam kciuki
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: chłopie, czym ty się martwisz??? ja dopiero teraz po piećdziesiątce i po zakrętach zyciowych wychodzę na prostą i zaczynam praktycznie życie od nowa. Zazdroszę ci wieku i etapu w jakim jesteś
  • Odpowiedz
  • 5
@GrzegorzPorada co do ostatniego fragmentu o innych ludziach osiągają tych sukcesy - masz rację, tylko Ci się wydaje. Oni też mają identyczne rozmyślania i bolączki jak Ty, tylko nikt się tym nie pochwali na Instagramie czy przy piwku. Spokojnie, jesteś dokładnie w tym samym miejscu, co większość społeczeństwa. Oczywiście, nie zachęcam tutaj do nicnierobienia i spoczywania na laurach - po prostu rób swoje, obierz jakiś kierunek, ale nie oglądaj się na
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada to jest porąbane, że w małych firmach masz być od wszystkiego. Z takim doświadczeniem sporo ogłoszeń widzialam do obsługi aukcji na marketplaceach, do twojej wiedzy dodać obsługę jakiegoś cms spiętego ze sklepem, i baselinker, i pewnie jeszcze excel do tego.

Rozwaliła mnie dzis reklama, pakuj z, baselinker em, żeby było mniej błędów w paczkach xd
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: pamiętaj że zawsze możesz zmienić branżę ;) nie ma przymusu robienia w jednej branży do emerytury.
Pamiętaj też o tym o czym napisał ktoś wyżej. To w większości wypadków wydaje Ci się że wszyscy odnoszą sukcesy, prawda jest często dużo boleśniejsza, jak na insta czy fejsie, pokazują fantastyczne udane życie pełne podróży i praktycznie bez pracy. Ale w większości takich przypadków wszystko to ściema by pokazać się w socjalach
  • Odpowiedz
Od 5 lat pracuje z domu na pół gwizdka

@GrzegorzPorada: Grzegorzu mam poradę. Skoro pracujesz na pół gwizdka to z tego co rozumiem dysponujesz czasem. Wybierz z tych wszystkich rzeczy które robiłeś coś co najbardziej lubisz LUB coś na co jest największe zapotrzebowanie i wyspecjalizuj się w tym. Nie znam się na Twojej branży, ale może szkolenia, albo ciśnij projekty dla siebie. Co o tym sądzisz?
  • Odpowiedz