Kochani ja do niczego nie namawiam, absolutnie, ale wiecie, ze to co oni teraz robia jest niekonstytucyjne? I nawet jak dostaniecie jakas grzywne za to ze sobie wyjdziecie na dwor na spacer, to kazdy niezawisly sąd Was uniewinni? #koronawirus
@niezdiagnozowany nikt cię wyzywa przecież, rozumiesz kwestie żeby jak najszybciej zwalczyć ta epidemię, mi też to nie w smak ale musimy zrozumieć że mamy taką sytuację a nie inną i tylko takie radykalne kroki pozwolą się z nią szybciej uporać.
@Lucider5: mamy specustawe, jak sie nie myle to z 8 marca, piszac prosto, by mogla prawidlowo dzialac wydawane sa rozporządzenia regulujace sposob podejmowanych dzialan i kto je moze podejmowac, wlasciwie zadna ustawa nie istnieje bez rozporzadzen
@niezdiagnozowany ty chyba nie rozumiesz sytuacji w jakiej się znajdujemy. Mamy globalną epidemię na całym świecie ludzie umierają DZIENNIE setkami jak nie tysiącami a ty się pultasz bo ktoś ci zakazuję wychodzenia z domu na browar że znajomymi,przy takim podejściu jak twoje to my nigdy nie zwalczymy tej epidemii
@edytomaniaO: Nie jestem w temacie, czyli mamy normalną ustawę o wprowadzeniu stanu nadzwyczajnego i na tej podstawie wydają rozporządzenia? To co z tymi wyborami? Rząd łamie konstytucję? Mamy mniej niż 90 dni do wyborów
@Jachnucy: przeczytaj moje wypowiedzi po raz kolejny i odpowiedz mi na pytanie, czy wobec tego, ze mamy globalna epidemię, to nasza wladza moze sobie lamac prawo?
@niezdiagnozowany: @WirusowaPotworzyca: Ja przyzwalam na łamanie prawa. Ekstremalne sytuacja wymagają ekstremalnych rozwiązań. We Włoszech nie badali chińczyków, bo bali się oskarżenia o rasizm, nie ograniczyli wolności, bo bali się o oskarżenia o graniczenie wolności. 6000 osób już nie ma żadnej wolności, a w tym tygodniu lecimy po 10k
Mamy globalną epidemię na całym świecie ludzie umierają DZIENNIE setkami jak nie tysiącami a ty się pultasz bo ktoś ci zakazuję wychodzenia z domu na browar że znajomymi,przy takim podejściu jak twoje to my nigdy nie zwalczymy tej epidemii
@Jachnucy: Nikt nie pluje się że zakazywane są wyjścia, ba, ja uważam że to dobrze. Tyle tylko, że takie zakazy MUSZĄ być wprowadzone ustawą, o dziś robi to zwykły minister rozporządzeniem.
Ja przyzwalam na łamanie prawa. Ekstremalne sytuacja wymagają ekstremalnych rozwiązań. We Włoszech nie badali chińczyków, bo bali się oskarżenia o rasizm, nie ograniczyli wolności, bo bali się o oskarżenia o graniczenie wolności. 6000 osób już nie ma żadnej wolności, a w tym tygodniu lecimy po 10k
@Marek1991: U nas takie łamanie prawa ma uderzać w opozycję tylko i wyłącznie i doprowadzić do wyborów za wszelką cenę ¯\_(ツ)_/¯
Może mnie ktoś poprawi, ale nawet jak przyjąć że rozporządzenia ministra które wprowadzają takie ograniczenia są ok, bo są na podstawie tej nowej ustawy, to i tak cały czas mamy stan nadzwyczajny i wybory powinny być przełożone, tak?
@Marek1991: mordo to jak Ty przyzwylasz na lamanie prawa to spoko xD.
Najlepsze jest to, ze normalnie mozna byloby po ludzku, ze wszystkimi wzgledami bezpieczenstwa, tego prawa nie lamac, tylko zrobic to normalnie. Aktualnie Twoje prawa sa zalezne od widzimisie pana Jarka, ktory swoim ministrem zdrowia moze je dowolnie ograniczac, bo tak, m. in. Dzieki takiemu przyzwoleniu jak Twoje. Potem sie zdziwisz, ze masz drogi dziurawez chodniki do d--y, do
Gdyby mieli wprowadzić ustawę zajęło by to dosyć czasu, najpierw ja stworzyć potem przepchnąć przez wszystkie instytucje i jeszcze poprawki a na koniec wprowadzić. kwestią kluczową jest tutaj czas, ja doskonale rozumiem rząd bo nadzwyczajne czasy potrzebują nadzwyczajnych decyzji.
Gdyby mieli wprowadzić ustawę zajęło by to dosyć czasu, najpierw ja stworzyć potem przepchnąć przez wszystkie instytucje i jeszcze poprawki a na koniec wprowadzić. kwestią kluczową jest tutaj czas, ja doskonale rozumiem rząd bo nadzwyczajne czasy potrzebują nadzwyczajnych decyzji.
@Jachnucy: Ten rząd już pokazał że można przepchać ustawę w ciągu jednej nocy przez większosć procesu legislacyjnego i to wbrew opozycji, nie wiem dlaczego uważasz że mieliby problem ze zrobieniem tego
@Lucider5: kilka dni moze zmienić wszystko, na dobre badz gorsze, nie wiadomo co bedzie z wyborami, myślę, ze rządzący sami nie potrafia sobie odpowiedziec. Jeszcze na poczatku lutego media rozpisywaly sie, zeby nie obawiać sie wirusa, ze jest male prawdopodobieństo, ze do nas dojdzie, a jednak...
@niezdiagnozowany wiesz o tym że wprowadzenie ustawy zajmuję czas, najpierw stworzyć ustawę, przepchnąć ją i dopiero zatwierdzić, zważ na to że sytuacja jaką Mamy jest nadzwyczajna a czas jest tutaj kluczowy, dzięki temu ruchowi mamy możliwość szybszego zwalczenia epidemii.
kilka dni moze zmienić wszystko, na dobre badz gorsze, nie wiadomo co bedzie z wyborami, myślę, ze rządzący sami nie potrafia sobie odpowiedziec. Jeszcze na poczatku lutego media rozpisywaly sie, zeby nie obawiać sie wirusa, ze jest male prawdopodobieństo, ze do nas dojdzie, a jednak...
@edytomaniaO: Przecież jeszcze rok temu nie mieli problemu w przepychaniu ustawy do prezydenta w ciągu jednej nocy, gdzie opozycja była przeciwna, a teraz mieliby mieć
#koronawirus
Komentarz usunięty przez autora
@Jachnucy: Nikt nie pluje się że zakazywane są wyjścia, ba, ja uważam że to dobrze. Tyle tylko, że takie zakazy MUSZĄ być wprowadzone ustawą, o dziś robi to zwykły minister rozporządzeniem.
@Marek1991: U nas takie łamanie prawa ma uderzać w opozycję tylko i wyłącznie i doprowadzić do wyborów za wszelką cenę ¯\_(ツ)_/¯
Najlepsze jest to, ze normalnie mozna byloby po ludzku, ze wszystkimi wzgledami bezpieczenstwa, tego prawa nie lamac, tylko zrobic to normalnie. Aktualnie Twoje prawa sa zalezne od widzimisie pana Jarka, ktory swoim ministrem zdrowia moze je dowolnie ograniczac, bo tak, m. in. Dzieki takiemu przyzwoleniu jak Twoje. Potem sie zdziwisz, ze masz drogi dziurawez chodniki do d--y, do
@Jachnucy: Ten rząd już pokazał że można przepchać ustawę w ciągu jednej nocy przez większosć procesu legislacyjnego i to wbrew opozycji, nie wiem dlaczego uważasz że mieliby problem ze zrobieniem tego
@edytomaniaO: Przecież jeszcze rok temu nie mieli problemu w przepychaniu ustawy do prezydenta w ciągu jednej nocy, gdzie opozycja była przeciwna, a teraz mieliby mieć