Wpis z mikrobloga

Zostało mi ok. 50 tys. zł kredytu hipotecznego do spłaty. Warto spłacać do końca, jeśli czarnowidzę, że wszystko runie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mam też trochę oszczędności i nie chcę by mi zjadła inflacja. Warto aktualnie pchać się w cokolwiek?

Zaznaczam, że ekonomia to dla mnie czarna magia. Ubolewam nad tym ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#finanse #pytanie #kredythipoteczny #kryzys
  • 8
  • Odpowiedz
@jElitaInternetu: Jeśli bank pozwala odłożyć na kilka miesięcy spłatę razem z odsetkami to ja bym skorzystał. Przez ten czas zobaczysz co się stanie, możesz jeszcze dooszczędzać i będziesz widział jak sytuacja wygląda wtedy.
  • Odpowiedz
@jElitaInternetu: siedź na gotówce trzymanej w łapie. Nie wiadomo jakie będą konsekwencje wirusowego zapalenia światowej gospodarki. Po dwóch tygodniach spowolnienia pół świata ma problemy z płynnością. W stanach prognozują bezrobocie 30% z obecnych 3,5%. Polityka monetarna i fiskalna próbują "zadrukować" ten problem. Nikt nie wie co będzie jutro. Osobiście uważam, że najpierw będzie ciężka deflacja.
  • Odpowiedz
@jElitaInternetu: nie ma to znaczenia. Ja bym trzymał kasę kraju, w którym żyję. Pieniądze trzymane w banku nie są nasze tylko banku, a ten ma wobec nas tylko zobowiązanie. A co jak zbankrutuje?
System monetarny to tylko wiara ludzi. A wiara w BFG jest wręcz komiczna. Zatem kilka liczb.
BFG posiada ok 15mld złotych. NBP do tej pory wydrukował ok 2,5 mld banknotów o łącznej wartości ok 250mld. Łączna wartość depozytów we wszystkich bankach w Polsce to 800 miliardów.
Matematykę zostawiam Tobie.
BFG to farsa to ratowania skoków i banków spółdzielczych. Zabawa się skończy kiedy padnie jakiś Getin.
NBP ostatnio chlasnął stopy w dół, a niektóre banki podniosły % na
  • Odpowiedz
Mam też trochę oszczędności i nie chcę by mi zjadła inflacja. Warto aktualnie pchać się w cokolwiek?

@jElitaInternetu: pierwsza sprawa: w czasie kryzysu siedź na gotówce, nie marnotraw poduszki bezpieczeństwa i czekaj na okazje. Aktualnie pieniądz przestał krążyć w gospodarce a to raczej czynnik deflacyjny niż inflacyjny. Sprawdź ile wydałeś w ostatnich 10 dniach a ile średnio wydawałeś jak można było korzystać z usług.

Druga sprawa, jeżeli boisz się, że
  • Odpowiedz
  • 0
@scriptkitty to ze odroczą splate raty kapitalowej i odsetkowej nie znaczy ze tych odsetek nie trzeba bedzie splacic pozniej. Przeciez oni to dolicza do kwoty kredytu pozostalego do splaty.
Jak sie nie jest w sytuacji podbramkowej to lepiej to splacac na biezaco
  • Odpowiedz