Wpis z mikrobloga

Jako że już sie idzie zesrać od tego koronawirusa, to powiem Wam ciekawostkę, że na taki wyrób spożywczy przedstawiony na zdjęciu poniżej w Polsce, zależnie od miejsca zamieszkania mówię się następująco:
Oficjalnie rzekomo to nazywa się BUŁKA PARYSKA (za wikipedią)
w Łodzi - Angielka
w Białymstoku - Baton
południowe Mazowsze i Świętokrzyskie - bułka Wrocławska
Radom - Gryzka
Mazowsze, Pomorze, Poznań - Kawiorek (w samym Poznaniu też Kawiorka)
na Górnym Śląsku (bez Bytomia, Zabrza, Gliwic i okolic) - Lynga, Lenga, Linga
Lublin - Parówka (XD)
Okolice Krakowa oraz część Górnego Śląska (Bytom, Zabrze, Gliwice) - Wek, lub Weka

Z innych miejsc niesprecyzowanych jeszcze rzekomo - bina, francuz, bułka kielecka, byłka wyborowa

Jaka to fascynująca sprawa! Bardzo mnie ciekawi etymologia niektórych określen, np skąd ta "kawiorka" albo lubelska "parówka" xD

A jak to nazywa się u Was?
#jedzenie #pytanie #polska #jezykpolski #ciekawostki
PieronWoBistDu - Jako że już sie idzie zesrać od tego koronawirusa, to powiem Wam cie...

źródło: comment_1584893920LKaS5EOmkt4CUgqyjJRRGH.jpg

Pobierz
  • 12