Wpis z mikrobloga

Witam Mirków, szybkie pytanko od laika. Chcę sprawdzić działanie tranzystora npn na wyjściu z pewnego urządzenia. Jest to wyjście otwarty kolektor, czyli z tego co rozumiem w stanie aktywnym powinno być przejście między kolektorem a masą (emiterem)? U mnie w jednym stanie mam rezystancję ok 0,5kOhm a w drugim ok 1,5k. Czy to oznacza że tranzystor jest uszkodzony?

#elektronika #elektryka
  • 4
Dodam jeszcze że oprocz mierzenia rezystancji miernikiem sprawdzam to też za pomocą lampki i zasilacza 24v i lampka cały czas się świeci, niezależnie od stanu wyjścia na urzadzeniu :(
@Agasaya: tak wygląda, że masz ten tranzystor uszkodzony. Normalnie wyjście OC działa jak zwieradełko do masy, z pewnymi ograniczeniami (max prąd, napięcie, kierunek przepływu), 24V to sporo, sprawdź, czy ten port takie napięcie wytrzymuje. No i czy to było DC, wyjścia OC zwykle nie tolerują AC.
@Jarek_P
Ok dzięki za odpowiedz. Dawałem 24VDC z zasilacza także spokojnie. Wyjście jest opisane 100mA i jest nawet dołączony schemat jak podłączyć lampkę do sygnalizacji właśnie z zasilaczem 24V. No i lampka stale się świeci zamiast w określonych momentach gasnąć :( czyli pewnie cała płytka z tranzystorem do wymiany
@Agasaya: niekoniecznie cała płytka dostała w dupę. Jest szansa że tylko tranzystor C-E się przebił a na bazę nic nie poszło.

wywal tranzystor i zmierz co się dzieje na bazie :)