Wpis z mikrobloga

#arduino #atmega #elektronika #automatyka #programowanie
Mirki mam ostatnio pomysł w głowie. Trochę z lenistwa trochę z naddatku czasu ale także z ułatwienia sobie życia. Mam w domu ogrzewanie z kotła i ręcznie włączaną pompę obiegową do co. Pomyślałem że może zamiast pilnować i pamiętać żeby ją wyłączać, można by było zautomatyzować to poprzez jakiś sterownik z czujnikiem temperatury.
Czyli np pompa się włącza jak woda w kotle będzie mieć np 60 stC a wyłączać jak będzie 40 stC. Nigdy nic nie programowałem, nie mam sprzętu. Wiedza z programowania zerowa.
Da się coś takiego ogarnąć żeby nie płacić grubego hajsu? Na jakim sterowniku?
  • 15
@pszemczyslaw: oszczędzanie energii ;) biorąc pod uwagę zużycie około 40W na 1h (0,04kWh) wychodzi około 64kWh przez 67 dni (taki miałem okres rozliczeniowy) co daje (przy mojej stawce na 1kWh=0.3zł) jakieś 20 złotych. Powiedzmy że będzie to używanie pół na pół to dyszka zostaje w kieszeni ( ͡° ͜ʖ ͡°) koszt tego modułu to 50 zł który zwróci się po około roku (5 cykli rozliczeniowych)/ albo można
@Tymian: @zuberek1990: @Norskee: @hocuspocus: Zapomniałem dać znać. Pierw przetestuje ten moduł na około 25 bo najprostszy (zasilanie z 230V bez zewnętrznego zasilacza) jak padnie to wybiorę właśnie ten za 50 ziko na 12V. Na 3 miejscu arduino ze względu że musiałbym się nauczyć programować. Dzięki za pomoc bo w życiu bym nie pomyślał że są już gotowe takie elementy