Wpis z mikrobloga

@Darth_Gohan: Daj spokój, ostatnio szukam czegoś w nowej inwestycji to widzę jakieś same gówniane mikroapartamenty pod AirBnB. Ciekawe skąd oni nagle znajdą te tysiące osób, które co chwile będą chciały odwiedzać Wrocław. Już teraz coraz trudniej wynająć coś komuś niż jeszcze pół roku temu.
@Darth_Gohan: Jak byłem na konsultacjach rady osiedla w zeszłym roku to już wspominali o tym, że na tych terenach 'przemysłowych' Tarnogaju mają powstać mieszkania, hotel - ogólnie takie jakby centrum usługowe. Jak widać nie kłamali. Podejrzewam, że co do zasady będzie cała ta wybudowana inwestycja będzie przypominała mikroapartamenty, które powstały obok Wroclavii przy Dyrekcyjnej, ewentualnie postawią coś a'la hotel Campanille.
@Darth_Gohan Plan miejscowy przeznacza ten teren pod usługi i aktywność gospodarczą. W związku z tym nie dopuszcza budowy typowych mieszkań, ale lokali inwestycyjnych pod wynajem już tak (a także m.in. biur).
@Tommy__: No właśnie to. Robią non stop gunwo mieszkania, a wielkość dramat. nic z tym później nie zrobisz.
Z tych miejsc to też beka wiadomo.
@Wychwalany: Rozumiem, że to jest zgodnie z przepisami ale mogliby wziąć PODUMAĆ i jednak coś w nich zmienić bo nikt mi nie powie, że nie lepiej machnąć tutaj normalne mieszkania. Byłoby lepiej dla wszystkich.
@Domciu: 16 RIP będzie.
@Darth_Gohan: Już od jakiegoś czasu mam dramat z wsiadaniem do 31/32 i jechaniem na Gaj bo tramwaje są tak zapchane, że nie da się wejść. Jak widzę, że takie coś obok na Tarnogaju budują to mnie szlag trafia.

Coś czuję, że za parę lat te gównomieszkania to będzie kolejne AmberGold. Panie miała być gwarancja 7% zysku w skali roku a tu nie mogę wynająć bo więcej mieszkań niż chętnych.
@Darth_Gohan:
1. Wprowadzenie podatku katastralnego (0% dla pierwszej, 5% dla drugiej, 10% dla trzeciej posiadanej nieruchomosci) - ma to na celu utemperowanie kasty januszy rentierów posiadających kilkanaście mieszkań na wynajem
2. Zakaz najmu krótkoterminowego dla turystów - powinni oni mieszkać w hotelach które zostały stworzone do tego celu
3. Podwyższenie stóp procentowych po poziomu gwarantującego zysk z lokal lepszy niż inflacja - nie może być tak że janusz woli kupić mieszkanie
@Tommy__: No tak, a normalnych mieszkań będzie brakować. Żeby to chociaż jakoś niedaleko uczelni było to bym zrozumiał, ale to jest naprawdę ostatnie miejsce blisko kampusu. Komunikacja daje tylko 16, która już teraz jest zabita do granic możliwości.
No nie podumali
@mroz3: Jest i on ;)
Taaak znam mądrości naszego wielkiego Wykopka.
@Darth_Gohan: @Tommy__: Powiem tak, jeśli chodzi o te mikroapartamenty. Deweloperzy teraz zachęcają by to kupować pod wynajem dla przyjezdnych. Znajomy ma firmę i kupił sobie 3 takie mikroapratamenty, wynajmuje, zatrudnił Ukrainkę co m.in ogarnia te mieszkania, zmienia pościel itd. i jakiś tam hajs z tego trzepie. Dla mnie za dużo zabawy, ale jak jemu to sprawia przyjemność finansową to spoko.

Na tym terenie, o którym mowa to spokojnie można by
@Darth_Gohan: @Domciu: Developerzy zachęcają ale moim zdaniem liczba przyjezdnych nie jest z gumy. Na uczelniach nagle nie pojawi się 10000 nowych miejsc dla studentów. Z turystyką też nie wiadomo co będzie za parę lat. Póki co Wrocław jest uważany za takie mało znane miasto, które fajnie odwiedzić na weekend. Ale kto wie czy za rok, dwa lata nie pojawi się opinia, że to przereklamowane miasto, które się już całkiem przestawiło
@Tommy__: No to prawda nie jest, ale trochę się tych ludzi przewija i zgadzam się z tym, że to może być też dobra opcja dla pracowników korporacji, którzy przyjeżdżają np. na 2 dni w celach biznesowych i jednie śpią w takim mikroapartamencie. Zawsze to jakaś alternatywa.
@Domciu: Zależy o jakim korpo mówisz ale zazwyczaj mają podpisane umowy z hotelami i takie osoby z delegacji po prostu zgłaszają jakiegoś ticketa i im ktoś załatwia taki hotel.

Ostatnio widziałem takie mikroapartamenty 20m na legnickiej z opisem, że idealne dla pracowników pobliskich korporacji. No po prostu ostateczna definicja korpośmiecia xD
@Tommy__: No nie podaje tutaj żadnych przykładów, ale no czasami się zdarzają takie awaryjne sytuacje i trzeba iść się przepaść w takim mikroapartamencie jako pracownik korpo czy ktoś kto przyjechał w sprawach biznesowych.

20m to i tak już luksus. Niektóre mają 12m i to te na Dyrekcyjnej. To już taka typowa klitka :d
@Domciu: @Tommy__: Sa firmy które robią najem długoterminowy na takie mieszkania, ale umówmy się to jest 1-2 mieszkania na firmę. Przy większych okazjach hotel i jazda.

NO i 3 linie faktycznie mogą się pojawić tylko co wtedy z przepustowością Hubskiej oraz okolicy Dworca? Może być za gęsto.

@Wychwalany: Nie do końca się zgodzę. W mieście jest bardzo dużo biur dla korporacji to fakt, ale te firmy też się rozrosły
@Darth_Gohan: ja mam na myśli bardziej "pokoje biurowe" dla wolnych zawodów: adwokat, prawnik, psycholog, księgowa, gdzie do prowadzenia firmy wystarczy 12-18 m2 i wspólna toaleta na korytarzu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

takie lokale gdy sie pojawiaja na rynku do wynajecia, np w starych kamienicach, znikaja bardzo szybko. Ceny nawet 70zł/m2
@Wychwalany: Niestety na tą chwilę tu masz rację,że wygląda to średnio. Najczęściej kończy się na adaptacji mieszkania na coś takiego jako dwa biura. Brakuje takich miejsc ;/
Tylko ta inwestycja akurat pewnie znowu nie przyniesie takich możliwości.
Hotel na 2000 osób czy raczej po prostu mieszkania pod wynajem?

@Darth_Gohan: Jeśli to faktycznie pod AirBNB to supcio, AirBNB powinno być możliwe wyłącznie w osobnych, specjalnie przeznaczonych w tym celu budynkach.