Wpis z mikrobloga

Cześć!
Potrzebuje pomocy odnośnie wyboru laptopa.
Przeznaczenie:
-pisanie magisterki, notowanie na wykładach, ogólna nauka
- oglądanie filmów netflix, youtube etc.
-możliwe w przyszłości granie w gry raczej o niskich wymaganiach np. Lol lub h3

Na ten czas na oku mam 1 laptopa, jest nim laptop legion lenovo y540 z kartą graficzna 1660 ti i i7 prockiem.
https://www.x-kom.pl/p/507219-notebook-laptop-15-6-lenovo-legion-y540-15-i7-9750h-16gb-960-win10x-gtx1660ti.html

Lub

https://www.x-kom.pl/p/538333-notebook-laptop-15-6-lenovo-legion-y540-15-i5-9300h-16gb-960-win10x-gtx1650.html

Przeglądałem listy #pustulkowelaptopy i tu rodzi się moje pytanie. Czy jest sens wykładać ponad 5k by w przyszłości pograć sobie w jakieś gierki? Cenie sobię funkcjonalność i w miarę uniwersalność sprzetu, czym wg. mnie raczej jest ten laptop :P Czy lepiej kupić coś "gorszego" i zaoszczędzić trochę grosza. Na pół eoku wyjeżdzam i bede tylko weekendami takze jakas lepsza bateria rowniez mile widziana.
#laptopy #laptop #szukamlaptopa
  • 5
@JeanPaulMarat o długim czasie pracy na baterii zapomnij - 2-3h to max. Nie lepiej pomyśleć o jakimś ultrabooku? 14 cali będzie wygodne w noszeniu i nie za małe do pisania/oglądania. Zintegrowana GPU spokojnie dźwignie starsze gry. Ja właśnie kupiłem Y540, ale typowo jako biurkowy sprzęt (na PC nie mam miejsca), ale stary 14-calowy Asus zostaje jako opcja mobilna - po prostu odpalam RDP i mam dostęp do mocy.
@JeanPaulMarat: Tak jak wyżej jak chcesz to nosić i zależy ci na długich czasach pracy na baterii to jakaś 14-stką z ryzenem 3500U lub i5-1035G4/G7. Jak chcesz coś wydajniejszego to Acery Nitro 5, 7, Aspire 7 mają dłuższe przebiegi pracy na baterii od y540.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@JeanPaulMarat: wejdź na Pepper, dzisiaj są jakieś ciekawe okazje w sklepie Euro - "The Big Game".
Lepiej się sprawdzą Ultrabooki 14 calowe do mobilności. W domu zawsze możesz podpiąć laptop do jakiegoś większego monitora po HDMI.

Do LOL, H3 w zupełności starczy coś z Ryzen 3500U - takie będą najtańsze. Teraz jest Lenovo Ideapad S340 na promocji w Euro za 1900 zł - kilka sztuk.
W stosunku do Huawei Matebook D14
@JeanPaulMarat: Na dodatek. Z nowymi sterownikami AMD nawet i u nich włączy "Skalowanie całkowite", tzw. Integer Scaling.
Nowsze Heroes 3 dostosowuje rozdzielczość do twojego monitora, czy samemu można wybrać?
Jeśli nie, to możesz zmniejszyć rozdzielczość twojego laptopa na 960x540, by wszystko było większe w grze. A skalowanie całkowite wyświetli kwadratowe ostre piksele 2 na 2.