@mecenasek89: U mnie w firmie też jest wprowadzona taka procedura. Noszenie maseczek u kierowców nie ma na celu wyeliminowanie ryzyka zarażenia tylko jego zmniejszenie.
@Najslabszy_Pingwin_w_Stadzie: Nadal nie dotarło, że maseczka nie chroni przed zarażeniem, tylko przed zarażaniem? I nie ma zatrzymać wirusa tylko płyny, które tego wirusa zawierają
@Leel00: Niby idiotyzm. Ale z drugiej strony, skąd ktoś na zakładzie ma wiedzieć, że kierowca z zagranicy wjeżdżający na zakład nie jest chory. Przecież każdego badać nie będą. Jak dla mnie dobry ruch.
@Megawonsz_dziewienc: Ale nie musi. Ta maseczka chroni zdrowych przed zarazaniem przez chorego w pewnym stopniu. W Polsce przypadkow jest malutko narazie. W niektorych krajach sa. Wiec zeby przyjezdzjacy z tych krajow wkladal maseczke to jest wlasnie rozsadne uzycie masek tego typu...
Jak się jest chorym, to się siedzi na dupie w domu, a nie z--------a do pracy
@Leel00: @konfident007: tylko najpierw musisz wiedzieć, że jesteś chory. To tak trudno zrozumieć, że możesz rozsiewać zarazki, bez jakichkolwiek oznak choroby?
Te maseczki huja dają idioci, wirusy mają jakieś 100 nm średnicy a oczka takiego gownianego filtru liczy się w mikrometrach
@Najslabszy_Pingwin_w_Stadzie: a chory wysyła wirusy pojedynczo, czy w kropelkach śliny czy innych wydzielin, których większość jest duża większa i jest zatrzymywana przez taką maseczkę?
@mecenasek89: W jednej firmie spotkałem się z tym, że kierowcy przy rozładunku/załadunku dostają takie maseczki i mają kategoryczny zakaz opuszczania kabiny
@mecenasek89 Ale śmiesznie by było, gdyby się okazało, że rozładowujesz się w firmie gdzie ja pracuję xD Chociaż pewnie wiele firm zastosowało podobne środki ochrony.
#koronawirus
Komentarz usunięty przez moderatora
@kopek: jeszcze raz: maseczka ma chronić przed noszącym, tak trudno to zrozumieć?
@Leel00: @konfident007: tylko najpierw musisz wiedzieć, że jesteś chory. To tak trudno zrozumieć, że możesz rozsiewać zarazki, bez jakichkolwiek oznak choroby?
@Najslabszy_Pingwin_w_Stadzie: a chory wysyła wirusy pojedynczo, czy w kropelkach śliny czy innych wydzielin, których większość jest duża większa i jest zatrzymywana przez taką maseczkę?
Chociaż pewnie wiele firm zastosowało podobne środki ochrony.