Wpis z mikrobloga

Od początku pandemii/epidemii #2019ncov byłam i jestem osobą umiarkowaną, toteż od początku bawiła mnie głupota i bezmyślność zarówno jednej ( #foliarze #koniecswiata ), jak i drugiej ( #grypagrozniejsza #januszcore ). Patrzę więc, co oba obozy wyczyniają i nie wiem, czy śmiać się, czy płakać.

Wchodzę do Leclerca - pustki na półkach z makaronem, kaszą, zupkami chińskimi, olejem, ryżem, a nawet (sic!) papierem toaletowym. Wszędzie krzątają się ludzie, łącznie z osiemdziesięciolatkami ledwo pchającymi ogromne wózki, a personel nie nadąża.

Wchodzę do autobusu w maseczce ochronnej, mając osobę po przeszczepie, na immunosupresji w rodzinie oraz chorobę krwi - (pierwszy raz, ale jednak) od razu krzyki dwóch 15-letnich Sebixów: ,,Hehe, koronawirus, patrzcie, koronawirus, ale beka, haha”.

Dokąd zmierzamy?

#koronawirus #2019ncov #covid19 #epidemia #pandemia #polska #chiny
  • 10
  • Odpowiedz
@Sertralina: Ja się bardziej niż wirusa boję się samych ludzi. Jeszcze w Polsce niema potwierdzonego przypadku, a sam widzisz co się dzieje. Co będzie jak potwierdzą choć jeden przypadek?

Zastanawiam czy nie zrobić jakiś zapasów (na około tyg) ale nie na wypadek wirusa, a paniki ludzi. Bo pewnie wtedy będą wykupywać wszystko jak leci...
  • Odpowiedz
  • 1
@00Adaski00

*samA ;)

Z tymi potwierdzonymi przypadkami też nie do końca wierzę, bo chorzy w Polsce na bank są - jednak testy prowadzone są na bardzo małą skalę - we Włoszech zaczęli testować, no i niestety. Sama ostatnio (z tydzień temu) spotkałam się w otoczeniu ze śmiercią osoby na zapalenie płuc ,,o nieznanej etiologii”. Ehh.

Ale fakt, ludzie chyba gorsi.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@00Adaski00: ja właśnie robię zapasy na wypadek paniki innych, już puste półki w sklepach a co będzie jak nasza D E M O K R A T Y C Z N A władza potwierdzi przypadki wirusa? Nawet octu na półkach nie będzie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Sertralina: gdzie wy żyjecie, byłem dzisiaj w trzech sklepach, wszystko na półkach po staremu. Przecież to nie wojna, kilku Januszy jest w stanie opróżnić półki w przeciętnym markecie. Przyjdź rano, dopóki ci idioci śpią
  • Odpowiedz
@Sertralina:
Co jest nie tak w przezorności? Niech i będzie promil szansy, że będzie to coś poważnego to i tak opłaca się podjąć środki zapobiegawcze (nie traci się nic).
Na 2 tyg. zapasy zawsze warto mieć to zalecenie wielu rządów.
  • Odpowiedz