Wpis z mikrobloga

Też tak macie, że gry już was tak nie bawią jak kiedyś? Teraz gry mają naprawdę ładną i dopracowaną grafikę, ale tak poza tym to nudzą mnie już po godzinie grania (jak nie szybciej). Jakie gry w minionej dekadzie zrobiły na Tobie wrażenie?

Na mnie to szczerze mówiąc to tylko Minecraft. Tak nowatorskiego pomysłu na rozgrywkę nie miała żadna gra wcześniej, zresztą do dzisiaj chyba nie ma gry z taką swobodą.

Poza tym jedyną grą, która naprawdę potrafi mnie wciągnąć jest seria Civilization. Niestety szóstka, poza oczywiście ładną grafiką, jest dla mnie zbyt łatwa, nawet na poziomie deity, więc pozostaje mi tylko 4 i 5 (z jakimś modem do AI).

#gry #minecraft #civilization
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Też tak macie, że gry już was tak nie bawią jak kiedyś? Teraz gry mają naprawdę ładną i dopracowaną grafikę, ale tak poza tym to nudzą mnie już po godzinie grania

@Cybher1: Miałem podobnie i mogę poradzić Ci przerzucenie się z gier AAA na indyki. Sam zarzuciłem sobie jakiś czas temu Humble Monthly/Choice i większość gier które z niego ogrywam to indyki. Cultist Simulator, Orwell, Do Not Feed the Monkeys,
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Cybher1: Masz jakieś inne hobby? Spróbuj może się na coś innego przerzucić. Dla odmiany zrób grę, klatkę dla gekona, zajmij się sportem ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak zechcesz kiedyś, to sobie w coś popykasz.
  • Odpowiedz
@Cybher1: rimworld, factorio, avorion, ark, 7 days to die, eu iv, faster than light, escape from tarkov(ale to multi jest) terraria, większość to indyki ale gram w nie praktycznie ciągle po kolei bo też tymi grami AAA się już dawno wypaliłem bo nudy z flakami, a i jeszcze spróbuj se wolcena albo sacreda(stara gierka) to też całkiem spoko są
  • Odpowiedz
@Cybher1: Podrzucę Ci coś co mam nadzieje będzie dla Ciebie tak samo jak dla mnie odkryciem 2020.
Settlers III - history edition - 9,99 w Uplay store - odświeżona wersja w wyższej rozdzielczości.
Zawsze byłem fanem, nigdy nie grałem w to jakoś dużo a teraz potrafię siąść i 3h patrzeć jak moje ludki budują wioskę :D
  • Odpowiedz
  • 1
@Cybher1 Z gier czerpie się najwięcej radości jak się ma dużo czasu na grę. Np. Urlop ew weekend . Wtedy można sobie grać w duza, długą, wciągająca i wymagająca grę bo jest czas i nastawienie aby się zanurzyć w świat.
Normalnie na codzień jak się ma pracę, życie itp to jak dla mnie zostają tylko mniej zobowiązujące gry typu minecraft, apex itp.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Cybher1: Tu chodzi o biznes. Gry obecnie są żyłą złota i obecnie są projektowane, żeby były "studniami bez dna". GTA Online, Ghost Recon Breakpoint, Fallout 76, to wszystko jest skierowane bezpośrednio na nasze portfele.

Ostatnio frajdę sprawia mi Apex Legends. Szczerze? Jestem pod wrażeniem jak mało rakotwórcza jest monetyzacja gry. Brawa dla Respawn.
  • Odpowiedz
Też tak macie, że gry już was tak nie bawią jak kiedyś?

@Cybher1: odpowiedź brzmi: indyki. Serio. Jak wspomniano: gry AAA mają zbyt duże budżety, by iść ostro pod prąd. Indyki mają niewielkie budżety, więc są właśnie tymi grami, jakie niemalże były tylko w latach 90.
  • Odpowiedz
@Cybher1: Mam podobnie jak Ty. Gry AAA nudzą mnie momentalnie. Cywilizacje grałem we wszystkie oprócz 6ki.
Od zawsze lubiłem strategie, a teraz nie gram w inne niż te grand od Paradoxu i gram na zmianę EU4 (>2k h) , CK2 (300 h) i teraz Imperator Rome (50h) (Stellaris trochę za nudna i za łatwa, ale jakieś 100h spędziłem). Dają mnóstwo funu, są trudne, skomplikowane, mają duuuuuużo wyzwań i praktycznie się
  • Odpowiedz
@Cybher1: Bo gry wpadły w stagnację, Okres wielkich kamieni milowych jak doom ,Quake czy pierwsze Fallouty mamy za sobą potem wszedł biznes i odgrzewanie kotletow. Po sukcesie WoW-a, jego klony zaczęły powstawać jak grzyby po deszczu. Minecraft był kamieniem milowym ale jest na rynku już tak długo a nadal nie robi nic innego niż to co 10 lat temu. Potem różne battleroyale na zmianę z lolami dotami i wszystkie realizują
  • Odpowiedz
@Cybher1 to graj max 2h dziennie lub czasami w ogóle, po jakimś czasie te 2h będą najlepsza rozrywką i nie będą nudzić. Ja sobie teraz powoli przechodzę gierki bez przesadzania i jakoś mnie bardziej wciągają z umiarem niż jak miałbym w jeden dzień przejść i zapomnieć
  • Odpowiedz
@Cybher1: lubiłem takie Arcanum, bo wywalało gracza na głęboką wodę i trzeba było ogarnąć kuwetę. Teraz mam wrażenie, że wszystkie gierki są jak praca. Chodzisz od punktu a do b po mapie, klikasz nieznaczące dialogi itd. Nie tylko w rpg, ale i w strzelankach, Pół gry to filmiki lub o zgrozo, żałosne QTE. Pierwsze 3 godziny gry to jakiś osrany tutorial, którego nie idzie pominąć. Zazwyczaj nie jestem w stanie
  • Odpowiedz
@Cybher1: pathologic 2. Serio polecam. Zupełnie świeże podejście do tego czym tak na prawde są gry. Cała mechanika gry jest skupiona na niemocy gracza i poczuciu beznadzieji. Nie masz super mocy, nie masz czasu, nie masz jedzenia, bijesz sie kiepsko a fabuła sie toczy naprzód bez wzgledu na poczynania gracza.
  • Odpowiedz