Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@Kofas: choćby miejsce na drugą łazienkę z miejscem na pralkę, suszarnie, pomieszczenie na przetwory i wino, kotłownia, miejsce na graty i jakiś pokój na głupoty typu np bilard czy siłownia ;)

@MajorWinters: po co budować dom, który nie jest w przyjemnym i spokojnym miejscu? xd
  • Odpowiedz
gaz z gazowni

@chrupkowski: nowy dom w 2020 i ogrzewanie gazem? yyyy....

ojciec mi pomaga

@chrupkowski: ojciec na emeryturze?

@MajorWinters: gdzieś się budować muszą, chociaż z drugiej strony można kupić coś bliżej miasta/w mieście i wyburzyć a potem wystawić tylko koszt działki dużo dużo większy. Ale nic nie szkodzi, zapłacą za to "czasem dojazdu" oraz paliwem i zużyciem samochodu :)
  • Odpowiedz
@Danicen: Budując nowy dom w 2020, korzystniej jest zrobić ogrzewanie przy pomocy pompy ciepła. Koszt startowy jest droższy ale dzięki nowej technologii i dobremu ociepleniu nie potrzebujesz super wydajnej pompy której zakup jest również tańszy. Dodatkowo nie masz w domu gazu i jesteś w stanie grzać w zimie nawet gdy gazu i prądu nie będzie na przykład przy pomocy agregatu. W przypadku gazu, brak dostaw sprawia, że nie masz praktycznie czym
  • Odpowiedz
@ksiak Kasa misiu, kasa. Nie jestem w stanie powiedzieć konkretnych kwot, bo na ociepleniu i ogrzewaniu się nie znam, ale z rozmową z budującym się znajomym można było się dowiedzieć że koszt jest znacząco wyższy.

W dodatku nie wiem czemu tak demonizowane jest ogrzewanie gazowe. Kiedy ostatnio miałeś brak dostaw gazu?
  • Odpowiedz
@Danicen: Owszem, koszt instalacji jest wyższy i nawet o tym wspomniałem. Ale zobacz sobie na ten link:
https://dziennikpolski24.pl/krakow-wjazd-do-miasta-tylko-dla-ekologicznych-samochodow-przygotowano-5-wariantow-zmian-ruszyly-konsultacje-spoleczne/ar/c4-14707913
A dokładniej te fragmenty z niego:

- zakaz stosowania gazu ziemnego i oleju opałowego w nowych budynkach od 2030 roku. Powstają tylko źródła rozumiane jako OZE. Odejście od stosowania paliw kopalnych (gaz, olej) w istniejących budynkach do 2050.

Jeżeli władze nawet wspominają o tym w roku 2020 jako jeden z wariantów to przy
  • Odpowiedz
@ksiak widzę tutaj fachowca, ciekawe ile razy w ciągu 100 lat nie było dostaw gazu. Druga rzecz to napędzanie pompy agregatem. Rzuć jeszcze jakaś cenna rada ;D
  • Odpowiedz
@tomszczyk: to zapewne wina MPZP. Jakiś czas temu były wpisy dotyczące dużych problemów stawianych przez włodarzy w przypadku chęci rezygnacji z takiego rodzaju budowli. Często praktycznie nie masz innej możliwości.
  • Odpowiedz
@tomszczyk: w czym widzisz problem by awaryjnie tak pompę napędzać? U mnie nie pamiętam kiedy ostatnim razem nie było, ale u innych znajomych w ciągu ostatnich 10 lat z kilka razy.
Zobacz jeszcze link który podałem odnośnie propozycji zakazu używania paliw stałych do ogrzewania budynków.
  • Odpowiedz
  • 1
Łoo panie. Ja sobie wódeczkę piję na roczku chrześnicy a tu się kłócą pod moim wpisem xD

@Cryptonerd_io powiedzmy, że jakieś 50k. Jeszcze dokładnie nie liczyłem, a jakieś zestawienie zrobię i wrzucę pod tagiem jak znajdę wenę i wolną chwilę.

@mietko ojciec pomaga za free, a sam od siebie kasy też nie biorę ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz