Aktywne Wpisy
![meltdown](https://wykop.pl/cdn/c0834752/d7d65d68fe3ee18ea1f0da91b880dc83a12be9ee2f3bfaa5c01a8efc3e8453d3,q60.jpg)
meltdown +37
Używa ktoś z was jeszcze tzw. dumbphone, czyli klasycznych telefonów z klawiaturą?
#telefony #minimalizm #nostalgia
#telefony #minimalizm #nostalgia
![meltdown - Używa ktoś z was jeszcze tzw. dumbphone, czyli klasycznych telefonów z kla...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b061caa86670d4d4336109743ae21aabcfd402a1abff6809857c970ecb6ed153,w150.jpg)
źródło: Nokia-6310-Unboxing-and-Review
Pobierz![Kamienie](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Kamienie_DJtQK3GqGt,q60.jpg)
Kamienie +9
Szukam czegoś dobrego do czytania. Czegoś naprawdę dobrego. Od kilku godzin przebijam się jednak przez strony wydawnictw, księgarni internetowych i forów w poszukiwaniu czegoś godnego uwagi i nie mogę znaleźć niczego ciekawego.
Może ktoś z Was do polecenia dobrą powieść, która skradła mu kilka wieczorów i pozostawiła po sobie niedosyt?
Czego szukam?
- czegoś, co nie jest romansem, horrorem, kryminałem ani Orzeszkową
- zależy mi na ciekawej historii z krwistymi, interesującymi bohaterami
Może ktoś z Was do polecenia dobrą powieść, która skradła mu kilka wieczorów i pozostawiła po sobie niedosyt?
Czego szukam?
- czegoś, co nie jest romansem, horrorem, kryminałem ani Orzeszkową
- zależy mi na ciekawej historii z krwistymi, interesującymi bohaterami
Czy coś się zmieniło ciągu ostatnich lat w klasyfikacji cukrów? Niektórzy na wykopie bardzo mocną bronią swojej opinii.
Czy oligosacharydy, fruktoligosacharydy i dekstryny są klasyfikowane jako cukry proste?
Definicja, gdzie cukry proste składają się z pojedynczych merów (więc sacharoza, laktoza, maltoza odpadają) a cukry złożone to te których mery są połączone wiązaniami glikozydowymi już nie obowiązuje?
#chemia #biochemia #studbaza
Tak samo myślałem, ale jak ktoś kilka dni Ci udowadnia, że maltoza, i oligosacharydy są cukrami prostymi to myślałem że coś zmienili w ostatnich latach. Jeszcze na czarno trafiłem xd
O miodzie. Uznał że miód to w 82% cukry proste(tylko proste) a potem wsadził link do bazy USA gdzie w te 82% wchodziła maltoza xd
A potem analizę gdzie cukier inwertowany 66% a dekstryny 11 xD
Chcesz go zawołać? Może Tobie uwierzy xD
Ja się uruchamiam gdy ktoś mówi o żarciu xD kilka lat studiów praca w branży a potem słyszę że się kompromituje nie uznawana oligosacharydow za cukru proste xDDD
Tu się nie zgodze- dietetycy traktują mono i disacharydy jako cukry i tak jest na opakowaniach. Uproszczenie dla celów dietetyki, ale graniczące z kłamstwem. To tak jakby powiedzieć, że laktoza i maltoza to to samo.
Nie kojarzę też by dietetycy traktowali dekstryny jako cukry proste.
@KakaowyTaboret: No tak. Tylko, ze skrobia to tez cukier. A wg nich skrobia jest węglowodanem, ale nie jest cukrem.
Dzięki już myślałem że przegapiłem rewolucję w chemii-
@KakaowyTaboret: Ja miałem analogiczny problem już w szkole średniej. Nauczycielka od biologii twierdziła, że z chemicznego punktu widzenia cholesterol jest tłuszczem. Wytknąłem jej błąd to stwierdziła, że mam braki w wiedzy. Szedłem w zaparte i sprawa skończyła się u dyrekcji, która na szczęście spory rozwiązywała sprawiedliwie i kazała mi przyznać rację oraz mnie przeprosić. Później miałem #!$%@? na biologii, ale warto było xD
@Iperyt: co #!$%@? xD
@Precypitat: No bo powiedziałem jej coś w stylu: "Proszę wziąć do ręki pierwszą lepszą książę i się dokształcić a nie wygadywać głupot"