Wpis z mikrobloga

Planuję smarthome w przyszłym mieszkaniu. Docelowo będą użyte czujniki zamknięcia, dymu, zalania, gazu, temperatury, przełączniki, smartodkurzacz oraz myślę o elektrycznych zasłonach i może zaworach TGV.
Zależy mi, aby z jednej aplikacji sterować całym smarthome.

1) Wybór systemu sterowania: czytając opinie to najmniej krytykowany jest homeassistant - polecacie?
2) Wybierając homeassistant - na czym go najlepiej postawić? dużo pozytywnych opinii jest o PI4, co myślicie o minipc od gigabyte?
3) Instalacja w domu - nie wiem jakie idą trendy, stąd pytanie: czy opłaca się dać instalację kablową pod smarthome? Czy wszystkim sterować zdalnie?

#smarthome #mihome #homeassistant #inteligentnydom
  • 9
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mkzord: kable będą zawsze lepsze. Szczególnie w bloku gdzie jest duże zaśmiecenie sygnału wieloma innymi mieszkaniami. Ja używałem openhab ale teraz w innym miejscu eksperymentalnie mam zamiar budować wszystko opierając właśnie na openhab. Zmiana może bez sensu więc na razie podepnę kilka urządzeń i będę patrzył czy to dobry ruch.
  • Odpowiedz
używałem openhab ale teraz w innym miejscu eksperymentalnie mam zamiar budować wszystko opierając właśnie na openhab.

@piottrek: Rozumiem, że miało być, że teraz będziesz budował wszystko na homeassistant? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Zawołaj, jak już będziesz na nowym systemie. Jestem ciekaw porównania od osoby, która używała obu systemów.
  • Odpowiedz
@mkzord: polecam HA + microPC. Żadne malinki, tylko microPC da Ci stabilność i spokój :) nie bedziesz martwił się delikatnością maliny, jej zasilaniem, zawiechami, kartami SD.
Jestem w trakcie budowy i swoją automatykę będę opierał o mikroprocesory (np. Arduino) + HA + microPC.
A najlepiej jak najwięcej robić połaczeń po kablu.. Po kablu jak połaczysz to dzialać musi, nie ma możliwości aby coś zakłócało (poza szczególnymi przypadkami) :)
  • Odpowiedz
nie bedziesz martwił się delikatnością maliny, jej zasilaniem, zawiechami, kartami SD.

@NetJaro: Z tego wszystkiego jedyny prawdziwy problem to karty sd. 4 lata u mnie malinka steruje domem, ani razu się nie zawiesiła, ani razu nie miałem problemu z jej "delikatnością", do zasilania nadaje się praktycznie każda ładowarka do telefonu z 3W mocy.
Średnio użycie procka to 3% a pamięci z ramdyskiem 15% więc mocy obliczeniowej też jej nie brakuje.
  • Odpowiedz
Dzięki za odpowiedzi.

Pójdę w homeassistant i hass.io oraz pewbie homebridge do siri.

1) Został wątek rapsberry czy minipc. Czy stracę coś wybiwrając minipc? Czy wszystko inplus?
2) jak radzicie zacząć z tym zabawę? Kupię przykładowo minipc, zaibstaluję hass.io i co dalej radzicie?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mkzord: hej. Po jednym dniu testów w domu dla mnie sytuacja sama się rozwiązała :) home assistant tylko z zigbee2mqtt i jednym podłączonym do niego urządzeniem zawiesił się :) openhab w tym samym środowisku nigdy tego nie zrobił.
  • Odpowiedz
@mkzord: Kolego ja przesiadłem się na HA z Domoticza, na początku było ciężko ale w sieci jest pełno tutoriali i pomoc na grupach FB również PL. HA ma o wiele większe wsparcie globalnej społeczności.
Mini PC czy malina? ciężko powiedzieć, pewnie MiniPC będzie stabilniejszy, ale większy i bardziej prądożerny. Ja po pół roku na malinę nie mogę złego słowa powiedzieć. U mnie instalacja tylko i wyłącznie bezprzewodowa, wiem że ma
  • Odpowiedz