Wpis z mikrobloga

Kiedy trafisz w internecie na grupę zrzeszająca specjalistów to nie ma zmiłuj. Przez kilka lat robiłem placki kompletnie źle. Odwalalem herezję. No jednak mimo wszystko, wagi jubilerskiej do odmierzania drożdży nie zamierzam kupować xD
Ten też nie jest dobry, bo robiony w piekarniku tradycyjnym, zaledwie 250 stopni!
Jednak ciasto najlepsze w życiu, ba, picca najlepsza w życiu. Smakuje lepiej niż wygląda.
#gotujzwykopem #pizza
booolooo - Kiedy trafisz w internecie na grupę zrzeszająca specjalistów to nie ma zmi...

źródło: comment_15824952633css15lOpv3uFtY10RNx5V.jpg

Pobierz
  • 9
@booolooo: wygląda kozacko, sam bym zjadł taką. Jak ja plackuję czasem to mam taką blaszkę z foremki do okrągłego ciasta, na tym kładę picce i piekę normalnie a na sam koniec na minutkę wrzucam na sam spod piekarnika. Wychodzi super
@Rruuddaa: @froglein999: https://www.youtube.com/watch?v=OG14iz1v4lY Mąką jakimś cudem znalazłem jakąś włoską typowo na pizze polecaną przez miłośników.
I jeszcze kalkulator xD http://klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/ Te ciasto wyrabiałem w sumie z 35min. Z lekką wprawą do zejścia do 20min w sumie.

Docelowo szukam już piecyka na 430-440 stopni, a picce chcę wprowadzić jako codzienny posiłek xD

@Megawonsz_dziewienc: Panie, kamień to podstawa. Tu sprawdza się granit za dyszkę z Ciasto, nie trzeba brać specjalistycznych za
@froglein999: Jak się sam znajdzie, to czemu nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Reevder: Po części się zgodzę. Ot, wyszła taka z 26-28cm. Mała w sumie. Jednak zdjęcie nie do końca oddaje smak.
Robiłem małe, ale kilka sztuk, bo jeszcze nie mam odpowiedniego sprzętu (łopata do pizzy). Dodatki też nie sprzyjały. Przypominam, to jest prototyp :D