Wpis z mikrobloga

• 0
Mirki czy na #linux mogę podłączyć 2x modem LTE pod dwa różne porty USB tak żeby mieć 2 dodatkowe interfejsy sieciowe? Chciałbym potem poprzez usługę wymusić uruchomienie procesu używając określonej karty sieciowej. Zależy mi na tym żeby midemy były podłączone cały czas gotowe do użycia, a nie żeby programowo wymusić rozłączenie jednego i połączenie drugiego. Ktoś może robił coś takiego ?
Próbowałem na macu ale 1 modem się podłączał, tworzył interfejs na 192.168.8.1 a drugi już nie (może dlatego że ten właśnie interfejs był zajęty?) #siecikomputerowe #programowanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jaketu: debiano podobne osy paczki trzeba zainstalować usb-modeswitch usb-modeswitch-data modemmanager potem normalnie widiczny powinien być jak dasz ifconfig, dostosuj do swojego distro
  • Odpowiedz
@jaketu: Z tego co widzę, te modemy to w rzeczywistości routery spięte z kartą sieciową USB. Najpierw skonfiguruj je, żeby używały w LAN-ie innych zakresów adresów, np.:

192.168.10.x/24
192.168.11.x/24

Potem wpinasz oba, powinny pojawić się jako karty sieciowe i przez DHCP złapać adres. (Jeśli masz network-managera lub odpowiednik, jeśli nie - odpal
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mateusza dzięki myślałem o kierowaniu ruchu przy pomocy firejail (łatwiej programistycznie ogarnąć chyba). A pod jakim hasłem szukać żeby opcji żeby ustawić modem żeby korzystał z innego zakresu adresów ?
  • Odpowiedz