Wpis z mikrobloga

Jaka jest szansa, że na ROMach z XDA jest zainstalowane głęboko zaszyte oprogramowanie szpiegowskie które przesyła do twórcy z pejeetstanu wszystkie nasze dane, łącznie z hasłem do konta google i zdjęciami jak fapiemy na kiblu? Znalazłem dobry ROM na mój stary #redmi5plus (dokładnie ten) i chciałbym go używać, ale ten...

#xda #android #telefony #pytanie #rom #androiddev #xdadevelopers
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@dr_Klotz: tj tom AOSP wiec gdyby coś miało być już by wypłynęło. Pamiętaj o tym że safetynet nie działa a z tym może być kilka problemów
  • Odpowiedz
  • 1
@dr_Klotz: nie działają niektóre aplikacje (McDonald's, Netflix, Snapchat, Google Pay).
Mozesz ukryć modyfikacje i brak safety netu przy pomocy Magiska.
Gdy jeszcze chciało mi się bawić romami działało to w jakichś 99% ale raz na jakiś czas coś się jednak wysypało po aktualizacji.

Szansa na zaszycie oprogramowania szpiegowskiego jest w zasadzie zerowa.
  • Odpowiedz
  • 1
@dr_Klotz: Gwarancja jest zerowa. Pomimo oparcia romu na AOSP, nigdy nie wiesz co jeszcze autor tam zaszył, nikt tego nie weryfikuje. To samo z magiskiem i jego funkcjami, ludzie dorzucają skrypty omijające chociażby safetynet, a nikt nie weryfikuje co rzeczywiście w nich jest. Wystarczy kilka złośliwych linijek i cyk, pajeet ma twoją kartę i hasła do banku i poczty. Zanim się ogarniesz, będziesz goły i wesoły.

Trzymał się oficjalnego romu
  • Odpowiedz
  • 1
@pawelkoszalin2: super rady, szczególnie ta żeby nie przejmować się wersją androida, sugerowanie że nikt nie przegląda kodu jakiegoś lineage os, czy innego popularnego romu to też jakiś absurd.

No i jakie konkretnie służby mają nasze dane? Znaczy ja nie mam zamiaru zaprzeczać, że mogą je mieć. Ale żadna nie będzie zbierać danych przypadkowych anonow xD

O nasze dane możemy się bardziej martwić w kontekście Google, Facebooka, czy Microsoftu co najwyżej.
  • Odpowiedz
  • 1
@poCoWamMojNumerTelefonu: Pogoń za najnowszą wersją Androida jest głupia. Największa różnica była między andkiem 4.4 a 5.0, kiedy porzucono Dalvika i wprowadzono ART. Teraz to tylko wincyj ramu i procka.

Wszystkie custom romy sprawiają wrażenie lekkich i szybkich tylko na początku. Zainstaluj wszystkie apki, które obecnie używasz, i słuchawka znów będzie zamulona. Pamiętaj, że te wszystkie dodatkowe funkcje, które wprowadza dany rom, nie są za darmo, każda z nich potrzebuje procesora i pamięci. Chcesz aplikacje bankową lub Netflixa? To jeszcze dodaj Magisk, działający w tle i wymagający kolejne zasoby.

Ja teraz mam Xiaomi Mi6, na oryginalnym romie z andkiem 9. Zapieprza tak szybko, że nawet nie myślę przechodzić na customy. Moja żona ma taniego Samsunga z andkiem 8, działa wiele gorzej. Nie znaczy to, że nowszy Android jest szybszy, tylko w mojej słuchawce jest więcej ramu (w dodatku szybszego) i o wiele wydajniejszy
  • Odpowiedz
  • 0
@pawelkoszalin2: Tak z tym że pogoń za najnowszym systemem nie zawsze ma sens trudno się nie zgodzić. Z tym że każdego custom roma mozna zapchać apkami również.

Natomiast nie ma co ich stygmatyzować, wiele osób z nich korzysta i jest zadowolona. Ja sam również nie mam zamiaru już do nich nigdy wracać, szkoda mi czasu na czytanie changelogow i przeglądania tematu na xda przed każdą aktualizacją, bo nie daj boże coś się wysypuje.
Dla młodszych osób, z większą ilością wolnego czasu i mniejszym portfelem to może być jednak sposób żeby nadać telefonowi trochę nowego życia.

Do argumentu o Snowdanie nie będę się odnosić, bo być może brakuje mi rzeczywiście wiedzy w
  • Odpowiedz