Wpis z mikrobloga

Podwaliłeś najpierw jakość w piątym ruchu co jeszcze można jakoś próbować kompensować aktywnością w szybkiej partii, ale potem jeszcze oddajesz więcej materiału po Bxh7, wystarczyło przecież zejście z białych pól przez czarnego króla np. 12. Kd8 i na koniec dnia jesteś minimum wieżę w plecy po forsownej wymianie większości figur ;)
  • Odpowiedz
Wymiana figur po stracie wiezy to najgorszy mozliwy scenariusz, o tym mysli strona ktora lepiej stoi materialnie. W dodatku bardzo kiepsko oddana bo jedynym atakujacym byl skoczek i popatrzenie jakie pola atakuje nie wymagalo specjalnych kalkulacji. Sporo do poprawy takze gierka, gierka i jeszcze raz gierka, mozemy pograc dzis wieczorem to moge komentowac na biezaco jakies fatalne posuniecia. Sam nie jestem pro playerem, ale jakies doswiadczenie juz mam.
  • Odpowiedz
@Virsky: Na początku po 1. e4 e5 2. d4 ed 3. Hd4 Sc6 lepiej odejść hetmanem na e3 niż d3. Raz że unikasz wtedy takich ataków skoczkiem na b4 (w kwestii praktycznej), dwa że zamysłem tego otwarcia jest niedopuszczenie do zagrania przez czarne d7-d5 (a przynajmniej odwlekanie tego w czasie).
Jak po He3 czarne zagrają d5, to bijesz piona z odkrytym szachem, a po Hd3 można właściwie od razu grać
  • Odpowiedz
Wymiana figur po stracie wiezy to najgorszy mozliwy scenariusz, o tym mysli strona ktora lepiej stoi materialnie.

@CyganAnonek: Myślę, że nie bez powodu zostało podkreślone, że mowa o szybkiej partii oraz o tym, że to nie miało być świetne rozwiązanie, a jedynie jakiekolwiek lepsze od tego co się stało w grze.
  • Odpowiedz
@Vit77: @CyganAnonek: @Racjonalnie-do-przodu: dzięki chłopaki za dobre rady. Jakby co to zdaję sobie sprawę z oczywistych blunderów, w blitzu mam 950 bo lubię grać szybko i niekoniecznie przemyślanie xD, ale w classicu którego rzadko gram sięgam 1400, mam dobrą taktykę (na trzeźwo), ale duże braki w znajomości teorii i strategii, jakby ktoś chciał pograć trochę i wytknąć mi błędy to piszcie.
  • Odpowiedz