Aktywne Wpisy
Tippler +163
W latach 90.
EmDeCe +284
#majtczak
Ukrywający się w Dubaju Sebastian Majtczak żąda usunięcia z Wyborczej.pl tekstów, gdzie jest określany jako sprawca tragedii, w której przed rokiem zginęła trzyosobowa rodzina. Chce też 150 tys. zł zadośćuczynienia za "naruszenie jego dóbr osobistych".
XFX RX 480 4GB 256bit GDDR5
za ~56$ (było taniej, i jeszcze kupony itd) https://www.aliexpress.com/item/4000465620296.htmlOk, jest to RX480 a nie jakiś rebrand hack
Nie jest nowa - choć pozornie z zewnątrz tak wygląda.
W desktop stabilna - działa tydzień uptime
Ale po tygodniu od zakupu (w tym czasie może 1h grania) stała się niestabilna w 3D - średnio około 2-3 minut po włączeniu jakiejkolwiek gry, lub po pierwszym większym wybuchu itp efektach na ekranie - zwis kompa, czarny ekran, czasem błyśnie bluescreen i restart.
Rozebrałem i co widzę?
1. kartę chińczyk czyścił ale nie wszędzie doczyścił - musiała wyglądać jak maszyna budowlana po sezonie
2. pastę nową na gpu nałożył, jakiegoś lejącego się gluta, ale termopadu od mosfetów nie wymienił (źle przylegało, bo "nie wtrafiły w stare dołeczki")
3. gdzieś zgubił (?) blachę pomiędzy koścmi pamięci a radiatorem, w wyniku czego pamięci nie są w ogóle chłodzone.
Teraz zostaje mi szukać używanego chłodzenia (albo uszkodzonej karty) by tą brakującą blaszkę przełożyć, dać nowe termopady i liczyć że może będzie ok.
#pcmasterrace #aliexpress #chinskiecuda #rx480 #amd
Komentarz usunięty przez autora
@godoto: oczywiście zdążyłęm, ostatni dzień. Ale chińczyk chce bym kartę odsyłał. Poczekam jeszcze jak wtrąci się aliexpress, co oni zasugerują, bo sam rozumisz jaki to problem "udowodnij zdjęciem że karta graficzna jest niestabilna" (a nie jest to wina twojego zasilacza, i reszty komponentów). Ja to wiem, bo doszedłem metodą prób i błędów i przekładania tej karty do innego pc, wymiany zasilacza (500W FSP) na jeszcze
Komentarz usunięty przez autora
@Felonious_Gru: raczej nie, ustawienia ma fabryczne, w idle 300MHz
@StanislawAniol: nie ;) mój komentarz ma tylko screenshot.
@HamRadioOp: dzięki, doceniam, ale mają inny rozkład pamięci i elementów na pcb, nie przypasuje chłodzenie wprost, a niewprost przerabiać - to szybciej sobie sam na zaprojektuje i wytnę z blaszki miedzianej na cnc, niż przerobię inne...
@allas: a to nie wiem, ja nie jestem pewien że to chłodzenie MUSI być, tylko patrzać w google po obrazkach ściągniętych chłodzeń z rx480 - to tam jest, i u mnie jest na to miejsce, i u mnie ram osiąga 110'C i się karta wywala - może jakby nie osiągał - to by się nie wywalała