Wpis z mikrobloga

Rozwiązania problemów algorytmicznych dostępne w sieci, przedstawiają najczęściej gotowe sposoby - bez opisu procesów myślowych, które za nimi stoją. Tak ciężko jest zrozumieć, co konkretnie się zadziało... Przejdź krok po kroku przez proces rozwiązywania przykładowego problemu algorytmicznego

https://bulldogjob.pl/news/924-problemy-algorytmiczne-w-poszukiwaniu-duplikatu-w-tablicy

#programowanie #algorytmy #naukaprogramowania #java
Pobierz Bulldogjob - Rozwiązania problemów algorytmicznych dostępne w sieci, przedstawiają na...
źródło: comment_dtWc2K4RHCEWBhTfV0QBEwAy5rD1c2pe.jpg
  • 4
@Bulldogjob: dlaczego implementacja w Javie rozwiązuje problem za pomocą starych metod? Java 8 dała narzędzia do rozwiązywania takich problemów szybciej i o wiele wydajniej. Dla przykładu u mnie wyszukiwanie duplikatów na bardzo dużej arrayLiscie trwa teraz 1-2s, zamiast ponad 20-30 za pomocą forów itd. Ja wiem, że to ma być artykuł do "procesów myślowych" ale bez jaj.
@eovenn: przecież w opisach algorytmów chodzi o to żeby pokazać jak coś zrobić bez względu na to jakiego języka używamy. Jeżeli w tym artykule ktoś używałby konstrukcji specyficznych dla Javy to byłby on nieprzydatny dla ludzi piszących w innych jezykach. Złożoność to złożoność i to czy tam będzie stała 2 czy 3 to zadna różnica z punktu widzenia klasy złożoności. Cormenowi też zarzucasz, że pisał wszystkie rozwiązania w pseudokodzie zamiast w
@ZdeformowanyKreciRyj: nie zarzucam, zarzucam jedynie, że fakt fajnie znać algorytmy, ale znać algorytm i zastosować je w języku w którym się pisze to dwie różne sprawy. Dlatego wolałbym opis w pseudokodzie dla zrozumienia, niż napisanie w języku w którym od jakiegoś czasu się tak nie pisze.
@Bulldogjob: @eovenn: To trochę oszukany przykład i nie jest to klasyczne wyszukiwaniu duplikatów.
bo mamy liczby od 1 do n

Tutaj pominięto jedno z prostych rozwiązań(nie wiem czy to oficjalny algorytm, ale jeżeli nie to możecie nazwać go algorytmem by LowcaG ;) ) . Analogicznych do sumy (Tylko tam przecie z łatwo przekroczyć zakres gdy liczymy naprawdę wielkie tablice).

Najpierw dla N liczymy ile wynosi XOR N pierwszych liczb robimy