Wpis z mikrobloga

Mirki, macie jakieś sprawdzone mleko z tych marketowych, "świerzych"?
Dziś próbowałem zrobić pierwszy ser podpuszczkowy i Mlekovita 1:0 Zayonc...
Dodałem chlorku wapnia i podpuszczki wg zaleceń na opakowaniach, skrzep był mega słaby i nawet przez chuste nic w niej nie zostawało...
#serowarstwo
  • 10
@Zayonc może kwestia podpuszczki? Tej płynnej zazeyczaj musiałem dawać więcej niż zalecali.
Podobnie jak @Ciostek937 robiłem na tym biedronkowym (co prawda gouda mi nie wyszła, ale to chyba bardziej z mojej winy... inne sery wychodziły fajnie).
Najważniejsze żeby mleko bylo pasteryzowane w niskich temperaturach
@Arnfinn: A ile dokładnie podpuszczki dawałes? Ja dalem półtorej łyżeczki na 10 L, czyli ok 6 kropel na litr mleka (zalecają 5).
Dziś spróbuję na w takim razie na biedronkowym :)
Dzięki za rady :)
@Zayonc Nie pamiętam teraz dokładnie, ale zazwyczaj musiałem dawać ok 2x więcej niż zalecana ilość, a i tak dlugo musiałem czekać na skrzep. Ostatnio zacząłem stosować podpuszczke w proszku (browin) i działa rewelacyjnie
@Zayonc: Kilka dni temu kupiłem tą mlekovite głupią, gdyby nie to że wymieszałam 3l tego z 2l piątnicy to prawdopodobnie nic by z tego nie wyszło. Po 1.5h skrzep był w postaci jogurtu zupełnie nie trzymającego się