Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
#motoryzacja #samochody Siema motoryzacyjne świry.Poszukuje samochodu do 50 tys cebulionów i mam mega dylemat.Moje wymagania to kombi/suv,automat,rocznik minimum 2015,jakikolwiek naped 4x4(z tego mogę zrezygnować).Wybór dla laika samochodowego jest tak duży że sam nie wiem co brać żeby się nie władować na minę.Samochód głównie w dłuższe trasy po Polsce i raz do roku na Bałkany więc taki połykacz kilometrów
Który warto brać
- Jeep Cherokee KL 9.0% (52)
- Passat B8 27.4% (158)
- Mitsubishi Outlander 13.4% (77)
- Seat Leon 14.2% (82)
- Peugeot 508 26.6% (153)
- Opel Insignia 9.4% (54)
Czy jeśli chcę jak najefektywniej się uczyć, to jestem, w takim razie, skazany na książeczki dla dzieci?
Może znacie jakieś "poważniejsze", poważane wśród dorosłych książki z prostym językiem?
Taki np. Mały Książę, którego jednak czytałem dwa-trzy razy, po Polsku, a poza tym, jest cienki dość.
Seriale z angielskimi oglądam, ale chciałem książkę jeszcze.
#literatura #pytanie #angielski #nauka
I po pierwsze, nie czytaj książek zbyt starych.
Pomijając inne szczegóły - szukam czegoś z audiobookiem ;d
Cóż, faktycznie - napaliłem się na rozumienie 80%, pewnie dlatego, że przynajmniej tyle sensu odczytuję z oglądania Doctora Who z napisami. Problemy są praktycznie tylko ze szczegółami dialogów, obce słowa gdzieś co parę zdań i wtedy je sprawdzam.
PS Polecam do tego GoldenDict, baardzo sprawny do sprawdzania znaczenia w każdej chwili przed komputerem, podczas nauki z Anki np. jak chcemy poznać dobrze dane słowo, to wystarczy zaznaczyć i wcisnąć 2
PS. Ebooki na tablety czy na kindla mają bezpośredni link do słownika, wtedy działa to nieco lepiej - nie rozumiesz, klikasz, masz. No i lepiej korzystać ze słowników angielsko angielskich.