Wpis z mikrobloga

OK, nie rozumiem 1/3 słów w Magician's Guild Trudi Canavan.

Czy jeśli chcę jak najefektywniej się uczyć, to jestem, w takim razie, skazany na książeczki dla dzieci?

Może znacie jakieś "poważniejsze", poważane wśród dorosłych książki z prostym językiem?

Taki np. Mały Książę, którego jednak czytałem dwa-trzy razy, po Polsku, a poza tym, jest cienki dość.

Seriale z angielskimi oglądam, ale chciałem książkę jeszcze.

#literatura #pytanie #angielski #nauka
  • 11
@Dontkillme: Nie ważne co, ale język jest tam zrozumiały bardzo. A książka jakby nie patrzeć, dla dorosłych, pisana przez starego dziada. Spróbuj poczytać Orwella. Albo inna znaną książkę, którą juz miałeś okazję czytać w innym języku.
@Dontkillme: Nie przejmuj się tym, że nie rozumiesz 1/3 słów. Właśnie na tym polega nauka przez czytanie. Zastanów się, czy dane słowo jest ci niezbędne do zrozumienia sensu dialogu, jeśli nie, olej za pierwszym razem. Jak dane słowo pojawi się kilka razy, albo w końcu wyciągniesz znaczenie z kontekstu, albo warto sprawdzić. Czytając książki, gdzie rozumiesz 99% tylko utrwalasz co wiesz (też ważne) ale do nauki wolisz mieć sporo niewiadomych. A.
@Sierkovitz:

Cóż, faktycznie - napaliłem się na rozumienie 80%, pewnie dlatego, że przynajmniej tyle sensu odczytuję z oglądania Doctora Who z napisami. Problemy są praktycznie tylko ze szczegółami dialogów, obce słowa gdzieś co parę zdań i wtedy je sprawdzam.

PS Polecam do tego GoldenDict, baardzo sprawny do sprawdzania znaczenia w każdej chwili przed komputerem, podczas nauki z Anki np. jak chcemy poznać dobrze dane słowo, to wystarczy zaznaczyć i wcisnąć 2
@Dontkillme: Na dłuższą metę wyjdzie ci na dobre. Bo i język się poprawia i przy okazji trenujesz wnioskowanie. I ani się obejrzysz a będziesz siekał Pratchetta w oryginale i zarykiwał się obłędnie ku zgrozie ludzi w autobusie. Powodzenia!

PS. Ebooki na tablety czy na kindla mają bezpośredni link do słownika, wtedy działa to nieco lepiej - nie rozumiesz, klikasz, masz. No i lepiej korzystać ze słowników angielsko angielskich.