Wpis z mikrobloga

Wie ktoś jak działają napędy hybrydowe Mercedesa? Tzn którą oś napędza silnik spalinowy, a którą elektryczny. Pewnie też zależy to od modelu. Mile widziane jakieś schematy bo ciężko jest mi coś znaleźć. #mercedes #hybryda
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mwv6: Jak znajdziesz to daj znać, też szukałem schematu jak dokładnie działa moja hybryda (mam plug-in), są też hybrydy miękkie i też trudno coś znaleźć.
  • Odpowiedz
@Mwv6: @Stashqo:

Wszystkie hybrydy w Mercedesie realizowane są na jednej zasadzie. Silnik elektryczny w postaci przystawki do skrzyni biegów jest umieszczony za silnikiem spalinowym a przed skrzynią biegów.

W zależności od generacji systemu silnik elektryczny zastępuje co raz to więcej elementów. W najnowszej generacji silniki z funkcją EQ Power (nazwa handlowa napędu hybrydowego) nie posiadają wcale paska osprzętu a wszystkie komponenty które korzystały z paska osprzętu zostały zastąpione elektrycznymi odpowiednikami. I tak silnik elektryczny przejmuje funkcje rozrusznika oraz alternatora, a sprężarka klimatyzacji i pompa wspomagania jest elektryczna, do tego w zależności od odmiany dochodzą też często kompresory czy
  • Odpowiedz
@MrDzikuPL: Super film, dzięki. O budowie wiedziałem mniej więcej tyle co napisałeś, nie potrafiłem tylko określić w jaki sposób jest w to wpasowany silnik elektryczny. Rozumiem, że 48V mild hybrid również działają na tej zasadzie tylko baterie są mniejsze i nie są ładowane z sieci?
  • Odpowiedz
@Stashqo: Dokładnie tak. Jedyną różnicą między plug-in a mild to "wlew" prądu oraz baterie. W zależności od modelu jeszcze można spotkać różnicę w mocy silnika elektrycznego gdzie mild ma znacznie słabszy.
  • Odpowiedz