Aktywne Wpisy

ChlopoRobotnik2137 +507
Anthony Napolitano - skąd oni biora te imiona i nazwiska? Przecież to brzmi jak chłop byłby jakimś aktorem p---o filmów gejowskich z lat 90 :D nie wierze ze po rodzicach się tak nazywa
#frajerzyzmlm
#frajerzyzmlm
źródło: image_picker_7172D41B-5574-4248-BA47-2CB31D389D10-46429-000006F4AEF20F0B
Pobierz
czykoniemnieslysza +295
Shaming gniazdowników trwa, oczywiście wcale nie na zamówienie deweloperów. Ha tfu Wyborcza.
#nieruchomosci
#nieruchomosci
źródło: temp_file4670784813982098190
Pobierz

Takie pytanie o poradę mam.
Mam potrzebę zbudowania prostego regulatora pokojowego do ogrzewania domu. Czyli urządzenie odczytuje temperaturę z urządzenia i jeśli jest za niska temperatura, to załącza pompę CO.
Mój pomysł jest taki, żeby temperatura była pobierana z trzech czujników umieszczonych w pokojach, była wyliczana średnia i wtedy uC zadecyduje czy włączyć pompę czy nie.
Każdy czujnik temperatury będzie podłączony do ESP8266, tak samo jak przekaźnik włączający pompę.
Zamierzam wykorzystać: arduino pro mini, ESP8266, ds18b20, wyświetlacz LCD 16×2, kilka przycisków i enkoder do ustalania żądanej temperatury.
Teraz moje pytanie.
Czy muszę podłączać wszystkie ESP do sieci WiFi czy mogę podłączyć je bezpośrednio?
No i czy arduino ogarnie takie rzeczy, czy lepiej wykorzystać inną platformę?
I raczej nie musisz włączaj ich do istniejącej sieci ale pewnie mogą zrobić własną.
Jeden z tych scalaków zrobisz jako "master" który zbiera informacje o temperaturze od innych (TCP/MQTT) i wysterowuje tranzystor który uruchomi przekaźnik a ten załączy oddalony większy przekaźnik od pompy.
Jedyne o co się będziesz martwić to moment włączenia przekaźnika - trzeba zabezpieczyć żeby nie resetowało to ESP8266.
Oczywiście że możesz wszystkie ESP spiąć kablem po serialu ale po co
- kupić gotowy regulator - będzie ładniejszy, można ustawić tryby dzień/noc itp a pewnie na jednej baterii pociągnie i 2 lata, sam sygnał włączenia/wyłączenia możesz przesłać czymś co ciągnie prąd tylko w momencie transmisji (868MHz, albo nawet esp ale wybudzane przerwaniem przez regulator)
- regulatory z pokoi spiąć skrętką czy innym kablem, odchodzi temat baterii i transmisji całkowicie,
Temat podłączenia jeszcze rozmyślę, bo może się okazać, że rozpruję skrętkę i do każdego pokoju dam po 3 żyły a czujniki schowam w listwie przypodlogowej albo w jakimś innym dyskretnym miejscu.
Ten regulator ma monitorować temperaturę i w razie spadku temperatury ma włączać pompę CO, która zasila grzejniki na poddaszu. Na parterze mam odzielną
źródło: comment_2jyQc4si1hTK8HShKbCCuUdlPkKHAyeS.jpg
Pobierz