Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#arduino #elektronika #diy
Takie pytanie o poradę mam.
Mam potrzebę zbudowania prostego regulatora pokojowego do ogrzewania domu. Czyli urządzenie odczytuje temperaturę z urządzenia i jeśli jest za niska temperatura, to załącza pompę CO.
Mój pomysł jest taki, żeby temperatura była pobierana z trzech czujników umieszczonych w pokojach, była wyliczana średnia i wtedy uC zadecyduje czy włączyć pompę czy nie.
Każdy czujnik temperatury będzie podłączony do ESP8266, tak samo jak przekaźnik włączający pompę.
Zamierzam wykorzystać: arduino pro mini, ESP8266, ds18b20, wyświetlacz LCD 16×2, kilka przycisków i enkoder do ustalania żądanej temperatury.
Teraz moje pytanie.
Czy muszę podłączać wszystkie ESP do sieci WiFi czy mogę podłączyć je bezpośrednio?
No i czy arduino ogarnie takie rzeczy, czy lepiej wykorzystać inną platformę?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jaki_inny_nick: nie musisz się bawić w arduino. ESP8266 samo wszystko ogarnie.
Jeden z tych scalaków zrobisz jako "master" który zbiera informacje o temperaturze od innych (TCP/MQTT) i wysterowuje tranzystor który uruchomi przekaźnik a ten załączy oddalony większy przekaźnik od pompy.
Jedyne o co się będziesz martwić to moment włączenia przekaźnika - trzeba zabezpieczyć żeby nie resetowało to ESP8266.

Oczywiście że możesz wszystkie ESP spiąć kablem po serialu ale po co
  • Odpowiedz
  • 0
@jaki_inny_nick: ESP bierze dosyć dużo prądu, przy pomiarach co 10 minut i zasilaniu z ogniwa 18650 3000mAh baterie trzeba ładować co pół roku. Jak masz kilka czujników to robi się to trochę wkurzające
  • Odpowiedz
  • 0
@jaki_inny_nick: no to rób tak jak Tymian napisał, jedynie nie wiem czy średnia to dobry pomysł bo może się okazać że w jednym pokoju będziesz miał stale zimno. Ale to już doświadczalnie zobaczysz.
  • Odpowiedz
  • 0
@jaguar963: różnica temperatur w pokojach nie jest duża, więc nie będzie sytuacji, że któryś pokój będzie niedogrzany. Gorzej mam teraz gdzie jest jeden regulator na cały dom i tak jak na parterze jest bardzo ciepło, tak na poddaszu mam ledwo ciepło
  • Odpowiedz
@jaki_inny_nick: w sumie wszystko już padło, podrzucam tylko alternatywne rozwiązania do przemyślenia:
- kupić gotowy regulator - będzie ładniejszy, można ustawić tryby dzień/noc itp a pewnie na jednej baterii pociągnie i 2 lata, sam sygnał włączenia/wyłączenia możesz przesłać czymś co ciągnie prąd tylko w momencie transmisji (868MHz, albo nawet esp ale wybudzane przerwaniem przez regulator)
- regulatory z pokoi spiąć skrętką czy innym kablem, odchodzi temat baterii i transmisji całkowicie,
  • Odpowiedz
  • 0
@hitherto: pierwsze rozwiązanie było już rozważane, ale padło w pierwszym momencie ze względu na ceny regulatorów.
Temat podłączenia jeszcze rozmyślę, bo może się okazać, że rozpruję skrętkę i do każdego pokoju dam po 3 żyły a czujniki schowam w listwie przypodlogowej albo w jakimś innym dyskretnym miejscu.

Ten regulator ma monitorować temperaturę i w razie spadku temperatury ma włączać pompę CO, która zasila grzejniki na poddaszu. Na parterze mam odzielną
  • Odpowiedz