Aktywne Wpisy
Zaid +253
TLDR: Zrobiłem to przed czym ostrzega każdy poważny inwestor. Zagrałem All-In w wieku 26 lat i włożyłem 200k PLN w kryptowaluty. Wyciągne z tego mieszkanie albo strace wszystkie oszczędności które zbierałem 2 lata. Zaplusuj żebym cie zawołał za max 1.5 roku i opowiedział jak to się skończyło.
Jeszcze około 2011 zacząłęm interesować się krypto, coś tam pokopałem bitcoina na GPU ale z racji słabej znajomości angielskiego oraz tego że nie mogłem wtedy grać w gry bo GPU na 100% to zarzuciłem temat XD. Do krypto wróciłem w okolicach 2018 gdy zobaczyłem że BTC jest w dość mocnym dołku. Dużo słyszałem o nim wcześniej więc stwierdziłem, że może teraz będzie dobry moment aby w niego zainwestować. Miałem wtedy już jakieś pieniądze z własnej firmy e-commerce, stypendium i prowadzenia korepetycji więc wrzuciłem astronomiczne (jak na studenta) 4k PLN na polska gielde bitmarket. Jak się niewiele później okazało była to pierwsza bolesna nauczka dlaczego w świecie krypto trzeba uważać na wiele zagrożeń :)
Po trudnych ale też i mocno przeimprezowanych studiach udało się łapnąć 'prace marzeń'. Znakomite wynagrodzenie, duże możliwości rozwoju, myślałem że nic więcej mi nie potrzeba. Do czasu aż otworzyłem oferte mieszkań... Z racji tego, że na żadne inne wsparcie oprócz siebie samego nigdy nie mogłem nigdy liczyć to okazało się że duże mieszkanie w mieście wojewódzkim czyli 70m^2+ 3/4 pokoje, nowe budownictwo blisko centrum to jest wydatek rzędu 1-2mln. CHORA CENA. Szybka matma wskazywała, że bez zbędnego oszczędzania, ale także bez rozrzutnego trybu życia musiałbym na to zbierać 10-20 lat* ( nie licząc inflacji, wzrostu zarobków oraz wachań cen nieruchomości) jeśli wynajmując chciałbym kupić takie mieszkanie za gotówke. Trochę nie spodobały mi się liczby dlatego zacząłem analizować co mogę zrobić żeby taki stan rzeczy zmienić.
Wtedy
Jeszcze około 2011 zacząłęm interesować się krypto, coś tam pokopałem bitcoina na GPU ale z racji słabej znajomości angielskiego oraz tego że nie mogłem wtedy grać w gry bo GPU na 100% to zarzuciłem temat XD. Do krypto wróciłem w okolicach 2018 gdy zobaczyłem że BTC jest w dość mocnym dołku. Dużo słyszałem o nim wcześniej więc stwierdziłem, że może teraz będzie dobry moment aby w niego zainwestować. Miałem wtedy już jakieś pieniądze z własnej firmy e-commerce, stypendium i prowadzenia korepetycji więc wrzuciłem astronomiczne (jak na studenta) 4k PLN na polska gielde bitmarket. Jak się niewiele później okazało była to pierwsza bolesna nauczka dlaczego w świecie krypto trzeba uważać na wiele zagrożeń :)
Po trudnych ale też i mocno przeimprezowanych studiach udało się łapnąć 'prace marzeń'. Znakomite wynagrodzenie, duże możliwości rozwoju, myślałem że nic więcej mi nie potrzeba. Do czasu aż otworzyłem oferte mieszkań... Z racji tego, że na żadne inne wsparcie oprócz siebie samego nigdy nie mogłem nigdy liczyć to okazało się że duże mieszkanie w mieście wojewódzkim czyli 70m^2+ 3/4 pokoje, nowe budownictwo blisko centrum to jest wydatek rzędu 1-2mln. CHORA CENA. Szybka matma wskazywała, że bez zbędnego oszczędzania, ale także bez rozrzutnego trybu życia musiałbym na to zbierać 10-20 lat* ( nie licząc inflacji, wzrostu zarobków oraz wachań cen nieruchomości) jeśli wynajmując chciałbym kupić takie mieszkanie za gotówke. Trochę nie spodobały mi się liczby dlatego zacząłem analizować co mogę zrobić żeby taki stan rzeczy zmienić.
Wtedy
imargam_2137 +177
Marty Mcfly, Doc Emmett Brown oraz bawarski Delorean - wrocławizowane
#wroclaw #samochody #bmw #heheszki #humorobrazkowy
#wroclaw #samochody #bmw #heheszki #humorobrazkowy
1. Putin oskarża nas o wywołanie IIWŚ
2. W Iranie spadł ukraiński samolot, podobno nikt nie przeżył
3. USA zabiło irańskiego generała, spina z Iranem
4. Płoną lasy w Australii na niespotykaną skalę, zginęło przynajmniej 450mln zwierząt
5. W Polsce inflacja najwyższa od wielu lat
6. W dodatku mamy ciepłą zimę :/
A ludzie są tak skłóceni, że niewielu dostrzega problemy, wolą się kłócić - nie tylko w Polsce. A na ich kłótniach zarabiają cwaniaki u góry. Ogromne korporacje, politycy, media. Szkoda, że większość ludzi jest tak pusta i daje sobą łatwo manipulować. Żyjemy w czasach, w których w pewnych kwestiach nie powinno być żadnych wątpliwości (jak choćby globalne zmiany klimatu postępujące w zastraszającym tempie), a jednak przez wojnę informacyjną i szeroko pojętą politykę ludzie nadal potrafią się o to wykłócać powołując się na moronów typu Korwina Mikke. Smutne.
Żyjemy w - niestety - coraz "ciekawszych" czasach.
#iran #swiat #australia #klimat
@Dikoo: Ale będzie nieznośne lato.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez moderatora
@Dikoo: w jaki sposób korporacje zarabiają na kłotniach?
"Znajomość cykli pozwala przewidywać przyszłe okresy zlodowaceń, przy założeniu, że są one za nie odpowiedzialne. Na ich podstawie można prognozować że temperatura powinna się obniżyć przez najbliższe 60 tysięcy lat o 5 °C, w tym o około 0,01 °C w XXI wieku, co jest prawdopodobnie hamowane przez globalne ocieplenie[2]."
Temperatura powinna się teraz obniżać, a nie rosnąć. Do tego przez ostatnie kilkadziesiąt
@Dikoo: Już od kilku lat mamy i niestety nie zanosi się na zmiany. Zresztą robienie sensacji, że w nocy mamy uwaga -2 STOPNIE CELSJUSZA i niektórzy uważają to za mróz mnie rozwala XDDDDDDDDD Kiedyś to były porządniejsze zimy, a nie jakieś popierdółki, gdzie niektórzy mówią, że temperatura -1 to już im bardzo zimno xD Beka z takich francuskich piesków xD A zresztą komentujący
1. narzekaj, że ludzie się kłócą
2. wyzywaj innych ludzi od "moronów"
¯\_(ツ)_/¯
hint: na tym właśnie polegają kłótnie. Tobie się wydaje, że słusznie rzucasz obelgą, ba - możesz nawet mieć rację, ale właśnie na tym polegają kłótnie. Decyduj się, albo odnosisz się z szacunkiem do ludzi, z którymi się nie zgadzasz, nawet do tych, których uważasz za wybitnie sprzyjających kłótniom, albo w tych kłótniach uczestniczysz. Każda ze stron