Wpis z mikrobloga

@menelaosPL:

iloczyn kartezjański

(ʘʘ) uwielbiam to górnolotne określenie używane w kontekście dość prostej do wyobrażenia sobie operacji. Już sama sama nazwa cross join mówi więcej niż iloczyn kartezjański
  • Odpowiedz
@powiedz: nie mówi więcej, mówi to samo, iloczyn kartezjański to wiedza na poziomie czego, gimnazjum? XD cross-join wystarczy na chłopski rozum też wykminić XDDD nie widzę nic złego w stosowaniu obu tych terminów naprzemiennie i w przypadku SQL to owszem, znajomość zbiorów jest przydatna, zwłaszcza jeżeli mowa o zastosowaniu różnych złączeń w pod-zapytaniach o gaude mater polonia
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@jarzynka: O ile bawi mnie pucowanie się programistów do swojej wizji bycia narodem wybranym, o tyle obawiam się, że umiejętność dodawania i odejmowania (co za kasjerkę i tak najczęściej robi komputer) nie jest wystarczająca do przebranżowienia. Do przebranżowienia się na programistę jest potrzebne dużo pracy własnej, ambicji i logiki. Ktoś, kto jest ambitny i jest w stanie dużo się uczyć, raczej nie pracuje jako kasjer, chyba że dorabia w trakcie
  • Odpowiedz
@jarzynka: to chyba u mnie są jakieś zdefektowane. Jedna zastanawiała się dlaczego 3*1,7 daje 5,1 a druga nie umiała oszacować ile to 1 %, że 125 baniek. Jestem spokojny
  • Odpowiedz
@jarzynka: No. Szkoda, że większość kasjerek nawet tabliczki mnożenia nie potrafi. A gdy kasa wysiądzie i trzeba pisemnie na kartce policzyć to jest tragedia.
  • Odpowiedz
@ChamskoCytuje: dlaczego w takim razie na studiach IT tak mocno katowana jest matma oraz fizyka? Jeżeli w takim razie ktoś chce wejść w IT, gdzie wiele osób nie ma wykształcenia IT to z czegoś i tak trzeba się uczyć. Myslę, że nie tylko mowa tu o stricte programowaniu. Gdzie np. data science/analiza danych? Tutaj jest matematyka potrzebna. Nauczysz się sam? Wiesz skąd się uczyć, żeby po nauce odpowiedncih rzeczy (nie
  • Odpowiedz
@ChamskoCytuje: ja ostatnio potrzebowałem matematyki ale wiesz co?, podali mi w dokumentacji jakie równanie i musiałem je tylko przepisać xD. Śmieszny trochę tutaj jest ból d--y wielkich programistów z wypoka. Oczywiście artykuł przesadzony i należy go traktować w przymrużeniem oka ale niektórzy się dali ztriggerować xD
  • Odpowiedz
@Analitykzbozejlaski1_-: Mówimy tu o osobach ktore chca sie przekwalifikować. Wtedy zdawanie matematyki dyskretnej na studiach im do niczego nie potrzebne. Są pasjonaci ktorzy beda sie uczyli cale zycie i szukać pracy gdzie moga sie realizowac i rozwijac, a cala reszta przyjdzie o 9:00, machnie pani Basi formularz reklamacyjny, zrobi trigger odkładajacy logi i do domu grac w CSa.
Mam znajomego ktory robi zlecenia przeróbek i stawiania stron na wordpressie i
  • Odpowiedz