Wpis z mikrobloga

Mirki, czy ktoś jest w stanie polecić jakiś customRom do #xiaomi Mi9TPro ?

ROM, który nie będzie problematyczny jak LineageOS, który to testowałem pół roku na Moto Z i o ile fajnie było odciąć macki gugla to nie działające aplikacje, nie działające powiadomienia, kombinowanie i naprawianie bugów, grzebanie, już nie za fajne. Skutkiem był rozwód z LineageOS i powrót do stockowego androida ¯_(ツ)_/¯

Są jakieś naprawdę dopracowane dystrybucje na Mi9TPro które będą oferować wszystko to co piękne bez gugla a przy tym działać i pozwolą np posiadać snapchata lub messengera?

A i będę wdzięczny za małą podpowiedź gdzie szukać info lub czym sprawdzę czy mam bootloader odblokowany czy nie, telefon świeży od tygodnia dopiero służy.

#telefony #smartfon #android #elektronika
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@snwptest: miuipolska.pl i forum znajdziesz wszystko o odblokowywaniu BL, bo raczej masz zablokowany, chyba ze kupiles uzywke, lub jakis chinski import.

Co do romow, to to ze lineage byl na jednym modelu gowniany, nie oznacza ze na kazdym taki bedzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@PurpleHaze dzięki, poczytam czy w ogóle warto. Nowy w sklepie EuroRtvAgd kupiony, więc pewnie PL dystrybucja i pewnie zablokowany.

Może prościej odinstalować aplikacje bloatware przez ADB i olać ukrywanie się przed guglem?
  • Odpowiedz
customRom do #xiaomi Mi9TPro ?

ROM, który nie będzie problematyczny jak LineageOS, który to testowałem pół roku na Moto Z

kombinowanie i naprawianie bugów

@snwptest: Mała uwaga - ROM-y są dedykowane pod konkretne urządzenie, więc to, że na jednym urządzeniu jest jakiś błąd, nie znaczy, że na pewno będzie na innym. Zazwyczaj błąd jest w samym porcie dla konkretnego urządzenia, nie we "wspólnej bazie" LineageOS.
  • Odpowiedz
nie działające aplikacje, nie działające powiadomienia

@snwptest: Brzmi jak brak instalacji gapps (aplikacji Google'a) po wgraniu LineageOS. Wtedy są problemy np. z aplikacjami używającymi map.
  • Odpowiedz
  • 0
@mp107 to była wersja NightlyGriffin dedykowana do Zetki właśnie. niby miała MicroG ale jakoś nie do końca. Szkoda że te Romy są jednak dalekie od ideału i wymagają ciągle ręki na pulsie i grzebania ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@snwptest: MicroG to nie gapps. Nie jest tak stabilne, jak gapps, ale jest otwartoźródłowe. Wybór gapps vs MicroG zależy od tego, co kto uznaje za priorytetowe. Użycie MicroG na pewno mogłoby wyjaśnić część problemów z…

nie działające aplikacje, nie działające powiadomienia
  • Odpowiedz
@snwptest:

Szkoda że te Romy są jednak dalekie od ideału i wymagają ciągle ręki na pulsie i grzebania

Jeśli chodzi o mnie, to od kilku lat używam tylko custom ROM-ów na co dzień i raczej nie narzekam. :)
Wszystko zależy od wsparcia, a ono z kolei m.in. od popularności urządzenia (i co za tym idzie liczby użytkowników zgłaszających błędy, załączających logi, itp.), jak i od liczby i umiejętności osób zajmujących
  • Odpowiedz
  • 0
@mp107 wiem,zdaje sobie sprawę z tego, że tworzą to programiści pasjonaci, podobnie jak Linuxa. Nie mam pretensji, żałuję, że nie mam na tyle wiedzy, zaparcia i czasu aby ciągle być na custom Romie i pozostać offgrid dla wujka gugla ¯_(ツ)_/¯

A można spytać jakiego romu używasz i na jakim sprzęcie ?
  • Odpowiedz
@snwptest: Aktualnie Sony Xperia XZ1 Compact i (nieoficjalny) port LineageOS 16.
Wcześniej LineageOS 14.1 (oficjalny) na Motoroli Droid 4 oraz CyanogenMod 11 (nieoficjalny, LegacyXperia) na kilku innych smartfonach.
W międzyczasie zawiodłem się niestety na Sony Xperii X Compact i Sony AOSP, więc trzeba przyznać, że nie zawsze jest "kolorowo".

żałuję, że nie mam na tyle wiedzy, zaparcia i czasu

Mam podobnie. Dlatego, gdy znajdę coś, co działa stabilnie i jest funkcjonalne, to przeważnie trzymam się tego długi czas. Na przykład CyanogenModa 11 używałem około 3 lata, pomimo, że w międzyczasie wydano wersje 12
  • Odpowiedz
  • 0
Tak się raczej w praktyce nie da. Grunt, aby zachować rozsądny kompromis pomiędzy skrajnymi podejściami typu "nie mam nic do ukrycia", a "wszyscy mnie szpiegują". ;)

:) Da się, tyle, że jest to niewygodne i niepraktyczne bo jednak coś się na tym dysku gugl trzyma i szybki dostęp, pliki za duże na maila wygodnie ściągniesz czy udostępnisz . Da się kupić dumbphona same smsy i połączenia, bez andka ¯_(ツ)_/¯ tak jak da
  • Odpowiedz
A i będę wdzięczny za małą podpowiedź gdzie szukać info lub czym sprawdzę czy mam bootloader odblokowany czy nie, telefon świeży od tygodnia dopiero służy.

@snwptest: przy uruchamianiu telefonu powinien być znaczek Unlocked. Jak nie ma Unlocked - telefon ma zablokowany BL.
  • Odpowiedz