Wpis z mikrobloga

@Hinata_ tu nie ma co próbować tylko to samo przychodzi że się rezygnuję, mi na przykład śmierdzi teraz mięso jak ktoś smaży jakieś mielone czy schabowy i sam zapach już odrzuca. Veganizm jest większym wyrzeczeniem i dla mnie nie możliwym bo uwielbiam jajka, sery i ogólnie nabiał. Spaghetti zamiast mięsa wołowego może być tuńczyk na przykład i tyle reszta pomysłów sama przychodzi.
  • Odpowiedz
@Simple-Man: Czsami takie przejscię może pomóc, często osoby, które przechodzą na wegetarianizm zaczynają własnie od sprawdzania co trzeba jeśc i jak. Jak taki ktoś dotychczas był na diecie miesnej i jadł byle co to po przejsciu na zbilansowaną wegetarianską może się czuć o wiele lepiej.
  • Odpowiedz
@Hinata_: jeśli nie masz innych powodów to nie rób tego, bo nie mając pojęcia dolozysz sobie chorób.
Wystarczy bazować na chudych nieprzetworzonych produktach zwierzęcych i reszta wedle uznania. Warto jest za to zrezygnować z wędlin, parowek, pasztetow, kielbas, tłustego mięsa, dużej ilości tłustego nabiału.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Skogyr: heh a niby czemu? Już dawno obalono szkodliwość tłustego jedzenia. Ba, część diet jak jego wręcz bazuje na tym.

Nie zmienia to faktu że diety wege można polecić tylko gdy ktoś ma moralne problemy z mięsem. W innym wypadku nie warto - w szczególności zdrowotnje. Lepiej zamiast tego zacząć inwestować w wyższą jakość jedzenia, od mięsa po warzywa itd. da to więcej niż jakieś specjalne diety. Jakość jedzenia to
  • Odpowiedz
@Simple-Man: Ja nie zrezygnowałem z mięsa, ale poza świetami dwa razy w toku ograniczyłem mocno jego spożycie. Jem masę warzyw i produktów pochodzenia roślinnego, ale jak mam ochotę wrąbać steka to się nie krępuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hinata_: nie jem mięsa od 2,5 roku. Czuję się doskonale, co trzy miesiące robię badania krwi i okazuje się, że nie mam żadnego problemu z utrzymaniem prawidłowego poziomu żelaza, B12 i hemoglobiny. Wszystko w normie :) zaczęłam od wakacji w miejscu, gdzie wyżywienie było tylko wegetariańskie, później postanowiłam pociągnąć to dalej. Uświadomiłam sobie, że w sumie jedząc mięso nigdy nie zastanawiałam się nad utrzymaniem dostarczania prawidłowej ilości białka, a teraz
  • Odpowiedz
@Loloman no nie wiem. Choruje na łuszczycę i mi np. przejście na same owoce i warzywa w okresach, kiedy najczęściej miałam wysiewy, pomaga, od jakichś dwóch lat nic mnie nie wysypało ¯_(ツ)_/¯ na tych kilka tygodni odstawiałam też jakąkolwiek suplementację. Ogólnie np. właśnie w łuszczycy zaleca się pacjentom odstawienie jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Jako dziecko byłam praktycznie codziennie karmiona mięsem, a teraz jem może raz w tygodniu lub przy świętach trochę
  • Odpowiedz
@fuechsinn: Nie no jak ktoś ma jakieś problemy to wiadomo.Ale ciekawi mnie ile w tym przypadku błędnej korelacji. Do tego jak pisałem - problemem jest jakość jedzenia. Tak czy siak prócz jakiś zdrowotnych problemów to nadal dla normalnych ludzi dobra dieta uwzględniająca mięso będzie dietą najbardziej zbilansowaną, najprostszą (najmniej kombinowania) i przy zachowaniu dobrej jakości produktów - też bardzo zdrową i o to chodzi. Tylko zwykle porównuje się:
1) losowe
  • Odpowiedz
czlowiek wogole jest wszystkożerny. Zeby nie jesc miesa to trzeba #!$%@? sztuczne tabsy. Wegetarianizm nigdy nie bedzie prozdrowotny. Jak czytam, ze ktos chce przejsc na wege w celu poprawy zdrowia to XD

@Simple-Man: ja #!$%@?ę, jak czytam takie wysrywy, to XD nie masz najmniejszego pojęcia o czym piszesz, gdzieś tam coś słyszałeś, ale tak nie za bardzo i nie do końca prawda.

@Hinata_: spróbować warto, chociażby po to,
  • Odpowiedz
@Hinata_: U mnie kobieta jest wegetarianka, razem gotujemy wiec z rozbiegu tez przestałem jeść mięso. Dwa lata temu nie potrafiłem wyobrazić sobie obiadu bez mięsa, a teraz zdarzy mi się zjeść raz na tydzień/dwa jak wychodzimy do restauracji. Różnicy nie masz żadnej, tylko musisz jeść substytuty białka z mięsa.

Odnośnie jedzenia to masz tego od cholery i jeszcze trochę. Nie musisz szukać na stronach dla wege ale normalnie jest dużo
  • Odpowiedz