Wpis z mikrobloga

@ponuryrolnik: a Bóg wówczas był tam w ukryciu i to jest metafora z dozą prawdy. Tylko idiota może pomyśleć że pozjadał wszystkie rozumy twierdząc że tego nie widział bądź nie może dotknąć. Poza tym to jest wiara i na wierze się to wszystko opiera. Na czym polega problem?
I w piaskownicy ani na trzepaku nikt ci nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie? Jeżeli Bóg stworzył człowieka z gliny, to z materii która powstała w gwiazdach, które wcześniej stworzył. Zbyt abstrakcyjne dla ciebie?
@ponuryrolnik: bo tu nie powinno się mieszać wiedzy z kwestią wiary. Bóg posiada cechy nadprzyrodzone tak więc szukając wiedzy w tym wszystkim i potwierdzenia teorii można postawić tezę że Bóg jest mocą nadprzyrodzoną a mocną nadprzyrodzoną na Ziemi może być wszystko począwszy od żywiołów kończąc na grawitacji która trzyma ziemię więc Bóg jest wszystkim - i cyk
@ponuryrolnik @Kwiatsloneczny nie wiem co się komu ciśnie, ale ostatni Sobór Watykański zajął stanowisko, że egocentrycznie byłoby twierdzić, że Bóg stworzył życie tylko na Ziemi i że również inne istoty, pozaziemskie mogą dostąpić zbawienia. Przypominam, że wśród duchownych jest wielu astronomów i astrofizyków, filozofów i teoretyków, a religie przez wieki były największymi reporyzentorami wiedzy. Medycyny, matematyki, nauk przyrodniczych.
@Destylatornia: W 1633 roku trybunał inkwizycyjny wpisał to dzieło na listę ksiąg zakazanych i zmusił Galileusza do odwołania swoich poglądów. Wydano wyrok, co do którego sędziowie mieli podzielone zdania. Spośród dziesięciu trzech kardynałów odmówiło jego podpisania.
Nauka Galileusza została potępiona przez Kościół i astronom do końca życia pozostał w uwięzieniu, które miało postać aresztu domowego.

ale może kłamią
@ponuryrolnik: Musisz zebrać dowody, powołać biegłych i świadków... A przecież to wydaje się takie proste.. Jeśli ja cytuje Einsteina, a ty twierdzisz, że to wyrwane z kontekstu, w takim razie masz z pewnością pod ręką pełną jego wypowiedź, w której zaraz mnie zaskoczysz prawdziwym znaczeniem. Dawaj.
@Destylatornia:
https://www.nature.com/articles/28478.pdf

Wychodzi na to, ze coraz mniej naukowców wierzy w boga, ale z pewnością jesteś w stanie pokazać źródło tych swoich 80% wśród fizyków.

Co do Einsteina, to przyznam, ze nie znam tematu (czy i w jakiego boga miałby wierzyć), ale na szybko znalazłem taki cytat z jego listu o bogu: "Słowo Bóg jest dla mnie niczym innym jak tylko słowem i wytworem ludzkich słabości, a Biblia zbiorem czcigodnych, ale
@pasataoserwerowni: Będziesz się licytował czy 79 czy 81? Nauka z wiarą nie mijają się i nigdy się nie mijały i nie wykluczały. Wystarczy się zainteresować astrofizyką, spojrzeć we wszechświat, żeby zauważyć że wszystko jest zbudowane niezwykle precyzyjnie i z porządkiem odpowiadającym "złotemu podziałowi". Najlepszym dowodem jest twoje istnieje, jeśli jest skutek, musi być przyczyna.

Ja nie liczyłem https://www.google.pl/search?client=opera&q=80+fizyków+wierzy+w+boga&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Watykańskie Obserwatorium Astronomiczne: http://www.vaticanobservatory.va/content/specolavaticana/en.html

Nie chciało ci się szukać w google, to pewnie
@Destylatornia: Sam siebie orzesz kolego - link do google nie podaje żadnego dowodu na Twoje 80%, większość wynikow na pierwszej stronie przeczy bzdurom które próbujesz tu rozsiewać.

Ponawiam pytanie odnośnie „Przypominam, że wśród duchownych jest wielu astronomów i astrofizyków, filozofów i teoretyków”. Ilu konkretnie i nad czym pracują? Próbujesz tu zrobić naukowców z grupy facetów w sukienkach, czerpiących wiedzę o życiu z księgi sprzed 2k lat. To może działać na babcie
@pasataoserwerowni: Odesłałem cię do strony Watykańskiego Obserwatorium, mam za ciebie policzyć jeszcze lekarzy w koloratkach w każdym Szpitalu Bonifratrów na świecie? Po spis powszechny z dokładnymi liczbami to pisz do Watykanu. Rozumiem ułomność w posługiwaniu się wyszukiwarkami, ale skoro nie potrafisz sam znaleźć to wysyłam ci linki, które z dowodem na tą liczbę. Jakich dowodów oczekujesz? Komiks mam ci o tym narysować, czy co?
@Destylatornia: Baranie, pod linkiem który podałeś większość wyników przeczy Twojej tezie. Nagłówek pierwszego wyniku mówi o większości fizyków, ale artykuł jest:
1. Na stronie radia
2. Nie podaje źródeł
3. Poza krzykliwym tytułem nigdzie nie mówi o 80%

Jeśli to jest dla Ciebie dowód, to nie mamy o czym gadać. Twoi naukowcy wiary tez opierają się na tak silnych dowodach?
@pasataoserwerowni: Strona radia jest wiarygodnym źródłem nieISBN owym ponieważ podlega redakcji. Rozumiem, że takie nazwiska jak Kopernik, albo Pasteur nie zrobią już na tobie żadnego wrażenia, ale o współczesnych słyszałeś? Np. o Michale Hellerze? Stawiam obiad, że nie. Faktycznie, nie mamy więc o czym rozmawiać, bo nie wychodzisz z żadnym kontrargumentem czy dowodem, a jedynie z "ale ja śmiem wątpić". Podaj dowód na to, że jestem w błędzie. Może być link,
@Destylatornia: Tak, clickbaitowy tytuł na stronie radia jest jak najbardziej wiarygodnym źródłem, zwłaszcza gdy treść artykułu zupełnie tego nie potwierdza. Źródła nie są potrzebne, bo przecież to strona radia.

Z Einsteinem nie trafiłeś i próbujesz przemilczeć, liczb z dupy nadal nie potrafisz poprzeć źródłem, tylko dorzucasz co chwile jakieś pseudoargumenty padające jak muchy przy pierwszym wyszukaniu w google. Gish galop w pełnej krasie.

Doczytaj sobie jak Kościół gnębił przytoczone przez ciebie