Aktywne Wpisy
OCIEBATON +311
masternodeBTC +287
Wskaż przedmiot/usługę/czynność, która w ostatnim czasie poprawiła na jakiejkolwiek płaszczyźnie w Twoim życiu komfort/bezpieczeństwo/zdrowie/prywatność itp.
Zanim przejdę do konkretów to parę słów dla nowych czytelników. Od ponad 3 lat rozmawiamy w tych wpisach o wszelkich usprawniaczach życia. W skrócie: każdy poleca rzeczy które wprowadził do swojego życia z tytułowego pytania i może je polecić, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy plusuje rozwiązania z których również korzysta,
Zanim przejdę do konkretów to parę słów dla nowych czytelników. Od ponad 3 lat rozmawiamy w tych wpisach o wszelkich usprawniaczach życia. W skrócie: każdy poleca rzeczy które wprowadził do swojego życia z tytułowego pytania i może je polecić, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy plusuje rozwiązania z których również korzysta,
Ale te kłamstwo jest tak idiotyczne że nawet po powtórzeniu tego tysiąc razy ludzie czują że praca po 12 godzin dziennie za mniej niż płaca minimalna nie jest żadną wolnością. To są takie doświadczenia że nawet debil wtedy to zrozumie że ktoś go chyba #!$%@? oszukuje. Szczególnie jak szef wróci z dwu-miesięcznych wakacji po czym od razu kupi sobie mercedesa.
Jakie są znamiona systemu niewolniczego i o kto jest niewolnikiem?
Uprzedzam kuców od korwina. To nie posiadanie broni definiuje kto jest niewolnikiem a kto panem. Broń jest gówno warta. Istotną Wartość są środki produkcji, warte duże pieniądze (broń może służyć co najwyżej do wyegzekwownia tego do kogo mają należeś środki produkcji). W żadnym ustroju niewolniczym niewolnicy nie posiadali ich, tylko w nich pracowali, tak też jest w najnowocześniejszym ustroju niewolniczym czyli kapitalistycznym.
I to nie jest tak że ci niewolniczy mogą posiadać bo "nikt im nie broni". Oni naprawdę by chcieli, ale nie posiadają gdyż REALNIE nie mogą. Tak jak murzynowi nikt nie bronił urodzić się białym. Po prosty się nim rodził. Nie urodził się nawet gorszym, tylko przemoc panów uczyniła go niewolnikiem (propaganda prokapitalistyczna mówi jak to biedni mają statystycznie genetycznie niższe IQ... i inne obrzydliwe moralnie wyssane z dupy bogatych brednie).
Gdy oglądaliście film "Jeniec" tam w obozie nie było ogrodzenia. Więźniowie nie uciekali bo nie mieli dokąd. To znaczy mieli dokąd, ale realnie było to tak dalekie i tak trudne że nikt się tego nie podejmował. I co, nie byli więźniami? Byli.
Znamiona bycia niewolnikiem to wykonywanie czyiś poleceń JEDNOCZEŚNIE pracując na JEGO majątek. Pracownik musi spłacić sam siebie. Ale jeszcze musi swojego pana który nim rządzi przez jakąś część doby. Możliwość zmiany pana na innego nie zmienia tego że nadal człowiek należy do klasy niewolników, czyli klasy pracującej.
Ale się czerwono zrobiło, pojechałem niczym sam #!$%@? Karol Marks :)
#antykapitalizm #kapitalizm #wolnyrynek #socjalizm #marksizm
Jeszcze definicje:
kapitalizm - ustrój w którym środki produkcji należą do nielicznych a gospodarka jest oparta na wolnym rynku
socjalizm - ustrój w którym środku produkcji należą do wszystkich pracujących ludzi
A kapitalizm nie jest idealny, ale dzięki temu systemowi miliardy ludzi na świecie podniosło się z biedy i ten trend występuje cały czas, więc... Poza tym
@Orzeech: Najczęściej nie dziedziczą kawałka Polski na własność o wartości 10 milionów złotych jak Korwin Mikke który ma korzenie szlacheckie. Tylko pracują, np. w jego właśnie polu. Pracują bo należą do klasy niewolników.
@Orzeech: No #!$%@? raczej xD
1. Co jest złego w dziedziczeniu?
2. Nie napisałeś, czym się zajmujesz.
3. Żeby widzieć, jak kapitalizm działa na dobrobyt obywateli, wystarczy zobaczyć jaki gigantyczny postęp nastąpił w Polsce po 1989r. Wygląda na to, że kraje, w których zwłaszcza w czasach największego rozwoju panował mniej skrępowany kapitalizm, teraz są najbogatsze i najlepiej żyje się ich obywatelom. Masz może na to kontrprzykład? Nie wydaje mi się, żeby żaden kraj z naszej
gigantyczny postęp to nastąpił po II wojnie, ale o tym nie wypada mówić xD
a dziedziczenie... jeśli 500zł miesięcznie rozleniwia, to co dopiero 5000000zł
i to jest ten najlepszy możliwy, sprawiedliwy system, w którym jeden musi #!$%@?ć cały rok by odłożyć kilka tysięcy, a drugi tyle wyciąga w jeden dzień nic nie robiąc bo odziedziczył firmę
@Orzeech: Nic. Złe jest to że są ludzie którzy nic dziedziczą.
I to jakie są potem tego konsekwencje.
@Orzeech: Wam libertarianom i liberałom, jako że jesteście fanatycznymi foliarzami zamkniętymi umysłowo na realia, co by się nie działo wydaje się że system jest ok tylko miliardy ludzi coś źle robi. I samo to że ty im powiesz że "mogą"
To odnośnie Polski? Wszystko wskazuje na to, że poprawa jest niesamowita.
@Orzeech: Np. normalnie.
@Orzeech: Właściciele środków produkcji mają olbrzymi wpływ na tych którzy nimi nie są. Jako że sami dzielą tort to dla siebie biorą dużo a im zostawiają mało. Również wydają im
A właściciele środków produkcji skąd je biorą? Czy Ty też możesz mieć taki środek produkcji? Ile Cię to będzie kosztowało? Czy jak będziesz go miał, to znaczy, że możesz innymi rządzić? No
@Orzeech: Czyli jesteś za tym żeby oddać autstradę państwa Kulczyk polakom?
@Orzeech: Kradną.
@Orzeech: Tak "mogę" jak mogę też fruwać. Nikt mi nie broni xD
Każesz mi się powtarzać. Naprawdę. Nudne się to zaraz zrobi. Po prostu powtrórz
@Orzeech: @barszczowo: @blitzer7:
Przedwczoraj pisałem z nim na te tematy, o dziedziczeniu i dałem dużo logicznych kontrargumentów, jumu argumenty się skończyły więc zaczeły się obelgi, warto poczytać:
https://www.wykop.pl/wpis/46254133/#comment-162873747
socjalizm - ustrój w którym środku produkcji należą do wszystkich pracujących ludzi
Jak umiejętności know-how chcesz rozdzielić między wszystkich pracujących?