Wpis z mikrobloga

nie działa

@JakTamCoTam: Parę lat temu na projekcie mieliśmy JDBL bodajże, zastanawiałem się czy się za to brać. Wtedy wyników pracuj.pl zwróciło kilka więc odpuściłem. Dziś nie zwraca żadnego wyniku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W przypadku nowych technologii to faktycznie średnia miara ale w przypadku paroletnich?
Opłaca się uczyć QT

@warstwowy_kabel: To zależy. Nie wiem czy znajdziesz coś lepszego do tworzenia natywnego crossplatformowego GUI w cpp niż Qt, dodatkowo masa przydatnych łatwych w użyciu bibliotek do manipulacji grafiką, muzyką, sockety, requesty, komunikacja z zewnętrznymi urządzeniami i wiele wiele więcej
@morsisko: @warstwowy_kabel: zgadza się, do robienia GUI nie ma niczego lepszego niż QT. Jest jeszcze winapi, ale szanujmy się. Niemniej jednak pytanie brzmi czy do desktopu nie lepiej używać c#?

@echelon_: W przypadku paroletnich jest to w miarę dobra miara. Warto również patrzeć co było kiedyś popularne, bo teraz pewnie trzeba to utrzymywać, albo rozwijać. Ja w ten sposób wybrałem c++ i mam prace. Jest to moim zdaniem metoda
@JakTamCoTam: winapi to #!$%@? cudo jesli chodzi o nie dynamiczna grafike, program napisany na windows 95 bez problemu odpali na windows 10, to jedyna technologia ktora na to pozwala bez dodatkowych kombinacji i program prawie nic nie zajmuje. Jest wielki problem ze starymi programami ktore korzystaly z innych bibliotek, malo co dziala, a w wianpi dziala wszystko.
Jest jeszcze winapi

@JakTamCoTam: Tylko gdy stworzysz gui oparte na winapi bez żadnego wrappera to w przeciwieństwie do Qt skompiluje się to tylko na windowsie

ytanie brzmi czy do desktopu nie lepiej używać c#?

@JakTamCoTam: Przynajmniej do niedawna (przed mono) raczej nie, w szczególności jeżeli interesowały nas systemy unixowe

Dodatkowo powiedziałbym że nie wszystko zrobisz w C#, ja na przykład aktualnie pracuję nad aplikacją która wstrzykuje się do innej aplikacji,
Opłaca się uczyć QT? Jeśli ktoś już potrafi to może pytanie "dlaczego powinienem uczyć się QT?"

@warstwowy_kabel: Jakieś 10+ lat temu miałem dłuższy projekt, potrzebowałem UI, nauczyłem się Qt i użyłem w projekcie. Generalnie jest to (było?) kompletne, wieloplatformowe środowisko nie tylko do UI, bardzo elastyczne, wydajne i świetnie wykorzystujące C++.

Jest kompletne, w sensie że jest tam nawet abstrakcja wątków, obsługi plików, etc... Pytanie gdzie tego użyjesz bo nie jest
wiecie gdzie się obecnie używa Qt?

@kwanty: Wbrew pozorom z własnych obserwacji zauważyłem że nie tylko aplikacje które wymagają jakiejś szybkości czy natywnego kodu są zbudowane na Qt. Z takich które używam/używałem: Gadu-Gadu, Tlen, Wireshark, VirtualBox, TeamViewer, Telegram, Sigrok, Keepass, Battle.net, swego czasu Spotify i Google Earth
Wbrew pozorom z własnych obserwacji zauważyłem że nie tylko aplikacje które wymagają jakiejś szybkości czy natywnego kodu są zbudowane na Qt. Z takich które używam/używałem: Gadu-Gadu, Tlen, Wireshark, VirtualBox, TeamViewer, Telegram, Sigrok, Keepass, Battle.net, swego czasu Spotify i Google Earth

@morsisko: To są generalnie małe i dość niszowe aplikacyjki. Zgaduję, że powstały w Qt raczej z przypadku ;-)

Wiem, że jest ich sporo, zwłaszcza jeżeli używa się desktopu Linuxowego to cały
@morsisko: @JakTamCoTam: no właśnie u mnie w firmie tego używają w jednym projekcie, a chyba nawet wszystkich desktopowych (mac + win) tylko nie dopytałem. Znam też kilka firm z miasta które tego używają, głównie automotive.

@kwanty: Właśnie chcę iść w embedded/c++ a to qt tak przy okazji zauważyłem, więc może by spróbować trochę. Aktualnie jestem w stacku głównie z JS + mikroserwisy. Piszę w JS fronty (react), do backendu
@warstwowy_kabel: Jak znasz frontend w JS i chcesz iść w embedded/C++ to wybór Qt jest według mnie jest jak najbardziej uzasadniony :)

Wiesz co robisz :) obawiałem się, że jesteś mocno początkujący i uczepiłeś się pierwszego z brzegu frameworka i utkniesz w nim, zniechęcisz się, etc...

Jak idziesz w C++ to od razu zacznij używać udogodnień nowych wersji, C++17 i wyżej. W ciągu ostatnich kilku lat język bardzo przyspieszył w rozwoju.