Wpis z mikrobloga

@allegro_pl:

Witam.

Pytam ponownie bo pewnie coś umknęło w gąszczu komentarzy.
Właściwie dlaczego system płatności nie jest rozwiązany jak w Amazonie/Ali i podobnych. Nie dokonasz płatności to do zakupu nie dochodzi a zamówienie jest automatycznie anulowane. W Allegro można klikać bezkarnie i tylko sprzedawca zostaje z problemem i kosztami. Pseudo kupujący nawet nie myśli o dokonaniu wpłaty a o potwierdzeniu przez niego zwrotu prowizji można tylko pomarzyć.
Co więcej w serwisie doskonale widoczny jest brak wpłaty a pomimo tego sprzedający natychmiast obciążany jest opłatą z tytułu prowizji. Czy to w ogóle jest zgodne z prawem? Jak można pobierać opłatę od niedokończonej transakcji?
Powodów takiego postępowania kupujących można się tylko domyślać: złośliwość, konkurencja, lekkomyślność itd.
Proszę jeszcze odpowiedzieć czy w ogóle jest możliwe odzyskanie prowizji gdy kupujący nie opłaci zamówienia i nie potwierdza zwrotu prowizji?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Hej, hej, tu Paula z Allegro :-) Bardzo Cię przepraszam, że dopiero teraz udało mi się odpowiedzieć na Twój publiczny komentarz. Nie będę więc tutaj go przyklejać, zostałeś wywołany ;) Mam też nadzieję, że przyjmiesz życzenia ode mnie na te święta. Pomiędzy naszymi dyskusjami jest też zwyczajna sympatia :-) W kontakcie!
  • Odpowiedz
allegro_pl 37 min. temu0
@Forex2015:

1. Wiemy, że takie sytuacje się zdarzają, narażają na stratę czasu, nerwy itp. Jeśli kupujący nie potwierdzi wniosku o zwrot prowizji, składaj odwołanie przez formularz: https://allegro.pl/pomoc/odwolanie-od-decyzji-o-rabacie-transakcyjnym + czarna lista. Niestety straty czasu i straconych nerwów nie jesteśmy Ci w stanie zrekompensować i tu ubolewamy, że przez takie sytuacje możemy Cię stracić jako klienta :(

2. W Allegro jest tak, że z koszyka przechodzisz do 2 kroku, jakim
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Forex2015: tłumacząc ten wysryw:
Duza ilość ludzi nie występuje o zwrot prowizji ( nie zauważyli, mała kwota i szkoda zachodu, albo zapomnieli), a to dla allegro jest czystym zyskiem poprostu, a to grosz do grosza ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz