Wpis z mikrobloga

• 0
#niemcy #holandia

Mieszkam przy granicy DE i NL, szukam auta, trochę już długo. Warto zerkać na holenderskie czy odpuścić?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kat88 auta w obydwu tych krajach są droższe, niż w PL.
Zwracaj uwagę na coś lekko uszkodzonego, czasami można coś ustrzelić, ale nieraz trzeba na to miesięcy.
  • Odpowiedz
  • 1
@kat88 raz, że w nl są droższe a dwa jak diesel to na pewno będzie bardziej wyeksploatowany w nl niż w de. W Holandii diesle muszą na siebie zarobić że względu na podatek drogowy, więc przebiegi będą kosmiczne. Też mieszkam na granicy i do głowy mi nie przyszło szczerze mówiąc szukać auta w nl :D w Niemczech ten rynek jest przeogromny.
  • Odpowiedz
@dronte i tak i nie. Jeżeli masz kvk to diesel nie kosztuje jak za prywatny. Po 2 w Holandii jeździmy wolniej niż w Niemczech więc tym samym silnik nie dostaje po tyłku tak mocno. Przebiegi są rejestrowane i tu i tam. Idzie fajne auta w deislu ustrzelic w Holandii, wiem bo handluje autami
  • Odpowiedz
@IkBenPool w Niemczech przebieg też jest notowany na każdym przeglądzie i nie zgodzę się, że auta są mocniej eksploatowane, bo większości to leasing. Nikt prywatnie nie kupuje nowych. Taki szef firmy bierze auto dla siebie, pracownikom i często także żonie lub dziecku.
Po osmiu latach można wyłapać auto z przebieg kilkunastu tysięcy, bo żona jeździła tylko na zakupy i do fryzjera.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@dronte
@IkBenPool
@chaberr

Szczerze mówiąc szukam konkretnego samochodu i to wersji 7 osób z silnikiem 2.0, automat. Citroen c4 grand picasso. Niestety wcale nie ma ich tak dużo. A ewentualnie jak się pojawiają to troszkę drogie.

Teraz mamy diesla, lubię i nie narzekam. Minus tylko że płacę o 150 euro więcej podatku.
  • Odpowiedz
@chaberr: kazda nowsza benzyna tez ma turbo 2masa i wtryski, dpf i inne syf... wiadomo ze diesel najlepszy w na trase ale ja wole po miescie jezdzic dieslem bo ma duzo wyzszy moment obrotowy i dzieki temu duzo bardziej dynamicznie mozna jezdzic po miescie...
  • Odpowiedz
@chaberr: to ty chyba nie czujesz sie najlepiej albo to przespales... tak dpf sa rowniez w silnikach benzynowych... tylko mazda robi normalne wolnosace silniki z tego co mi sie wydaje. Jakis gownianych 1.0 z vw czy cos to nawet nie biore pod uwage....
  • Odpowiedz
@Ziomek420: Mazda, Fiat, Hyundai, Skoda, Ford, Mitsubishi, Subaru, Toyota, Nissan, Lexus.

Właścicieli kopciuchów i tak nie da sie przekonać do benzyny, nieważne jak mocne byłyby argumenty.
Działają tylko zakazy wjazdów jak na przykład: w Niemczech...
  • Odpowiedz
@chaberr: no bo wlasnie duzo ludzi ceni sobie diesle za chocby wysoki moment obrotowy, nieosiagalny dla silnikow benzynowych o podobnej pojemnosci, a zakazywanie wjazdu do miast i tak jest bezsensownym faszystowskim pomyslem ktory nic nie zmienia...
  • Odpowiedz
@Ziomek420 diesle śmierdzą i mają szkodliwe spaliny - nie ogarniasz tego?

Zmieni, bo ludzie przestaną je kupować. Kilka marek nie ma już w ogóle ich w swojej ofercie, a na przykład Lexus swoich droższych modeli nie oferuje z dieslem już od 15 lat
  • Odpowiedz