Wpis z mikrobloga

Mirki, może ktoś doświadczony w programowaniu doradzi. Chciałbym się poduczyć (dla wlasnej satysfakcji, nie mam zamiaru nawet zmieniać pracy) trochę programowania i czytałem, ze dobrze to zrobić na podstawie jakiegoś swojego prostego projektu.

Co wy na to? Dotychczas miałem styczność jedynie z podstawami php, trochę JS, a spoza webowych - w średniowieczu Pascal.

Chciałem zaprojektować prosta aplikację, która dostępna byłaby w internecie. Jestem handlowcem, nietypowa branża, która wymaga spotkań. Mam wielu klientów i chciałem, żeby wybierali sobie dogodny dla nich termin, bez pytania mnie mailem.

W czym moglbym to napisać i jak się za to zabrać?

Tak jak pisałem, proszę bez hejtu. Ja to sobie chce wieczorami robić, dla własnej satysfakcji i rozwoju.

#programowanie #webdev
  • 4
@chud: W sumie takie gotowce zdaje się są dostępne, ale jeśli chcesz poćwiczyć, to by to mogło wyglądać tak:
1. php/python/node/ coś co chodzi po stronie serwera
2. mysql/sqlite/ coś co robi za bazę danych

Robisz sobie tabelkę na spotkania, unikalna kolumna to data i email klienta (no chyba, że chcesz więcej niż 1 spotkanie dziennie?). Pokazujesz ludziom coś w rodzaju kalendarza do wyboru, z odznaczonym dniem, który jest już zajęty.