Wpis z mikrobloga

Ave,

mam drobną zagwozdkę. Kupiłem #ender3, w wersji ze szklanym blatem, poskładałem zgodnie z filmem. I mam pewien problem z wypoziomowaniem stołu, ale tylko z szybą (zapewne coś jest krzywo, ale nie mogę dojść co).

Najpierw dokręciłem wszystkie rogi do końca (ale bez przesady), odkręciłem 2 obroty, ustawiłem krańcówkę Z (musiałem przyciąć plastik). No i w trakcie poziomowania, lewy tylny róg jest dokręcony prawie na maksa, prawy tylny jest ok, lewy przedni ok, a prawy przedni jest luźny ( nakrętka lata gdzie chce, a stół i tak jest za nisko ).

Jak odepnę szybę to w takim ustawieniu 2 przeciwległe rogi są niżej i szyba się buja. Myślałem, że stół jest krzywy, ale jak go odkręciłem to i sprawdziłem to jest równiutki. Oś X jest z prawej 2mm wyżej przy mierzeniu do podstawy. Ściągałem ją już 15 razy i nie da się jej inaczej skręcić (chociaż jak teraz o tym pomyśle to tylko od strony ekstrudera tym kręciłem, mogę jeszcze od napinacza spróbować). Próbowałem luzować kółeczka od osi X i Y ale nic to nie zmieniało.

Używając standardowego "buildtak'a" da się wypoziomować idealnie i nie ma aż takich problemów (prawy przedni róg jest trochę luźniejszy, ale nie kręci się swobodnie). Test print wychodzi ładnie. Niby mógł bym zostać przy tym, ale wychodzi na to że coś jest nie tak, a nie chce żeby coś się zużywało. Ma ktoś pomysł co sprawdzić? Czy te 2mm różnicy między końcami X mogą być przyczyną? Dzięki za wszelakie porady.

#druk3d #ender #ender3 #drukarki3d #drukarka3d #drukowanie3d
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@frogkiller: Może to głupio zabrzmi ale czy masz sprężyny na srubach dociskajacych stół?
Ogólnie idealnie równo po skręceniu na Maxa nigdy nie będzie, więc trzeba trochę podnieść stół.
A najlepiej wypoziomowac oś Z, rozgrzać hotend, I wtedy przesuwasz głowicę nad róg stołu I poziomujesz np na kartkę. I czynność powtarzasz z każdym rogiem conajmnjej raz, A najlepiej jak by to powtórzyć ;)
  • Odpowiedz
@bsl: No w sensie, że jak już najbardziej wypoziomuje jak się da z szybą, to jak wtedy odepnę klamerki to zaczyna się bujać.

@Dawrus: Tak sprężyny są, tylko przez to że szyba jest sztywna a jeden 3 rogi są mocno ściśnięte i trzymają ten 4 tak że sprężyna nie daje rady, obstawiam że mogło by być trochę lepiej z silniejszymi sprężynami, aczkolwiek szyba się nie wygnie więc nie
  • Odpowiedz