Strasznie dużo się czyta o kiepskiej jakości filamentach, a ja chciałbym uniknąć problemów. Wkrótce mam trochę do wydrukowania. Do tej pory używałem Spectrum PLA i było OK. Spotkałem się z dobrymi opiniami o Fiberlogy. Ale np na DevilDesign są niezłe wyprzedaże. Co polecacie i gdzie kupujecie filamenty do drukarki 3D?
@mathmed: Z Devila też przytłaczająca większość kupujących jest zadowolona. A jak chodzi o wyprzedaże, to nawet Cię nie muszę namawiać na zakupy w moim sklepie - sam do mnie trafisz. (⌐͡■͜ʖ͡■)
@mathmed: ja osobiście zakochałem się w filamentach Fiberlogy. Mam też dwie szpule print-me i jedna DevilDesign. Fiberlogy i Print-me niemal identyczne jeśli chodzi o jakość, ale za to Fiberlogy ma tak zwane refile które wychodzą taniej.
DevilDesign zauważyłem ma dość spore odchyly wymiarowe, na początku szpuli było ok, ale gdy wyjechałem kilkaset gram to zauważyłem, że ciężej wchodzi w rurkę ptfe, czyli ma większy rozmiar. Suwmiarka pokazuje faktycznie odchyl 1,82 zamiast 1,75 aczkolwiek nie wiem na ile jest błąd pomiaru a na ile faktyczny odchyl :) Wydruki z DD wyglądają ładnie ale niestety te
DevilDesign zauważyłem ma dość spore odchyly wymiarowe, na początku szpuli było ok, ale gdy wyjechałem kilkaset gram to zauważyłem, że ciężej wchodzi w rurkę ptfe, czyli ma większy rozmiar. Suwmiarka pokazuje faktycznie odchyl 1,82 zamiast 1,75 aczkolwiek nie wiem na ile jest błąd pomiaru a na ile faktyczny odchyl :)
@LuxEtClamabunt: A to podchodzi pod reklamację. Jeśli tylko pomiar jest wiarygodny, to takie szpule są wymieniane bez problemów.
@FlameRunner: Ok, sprawdziłem i faktycznie w tej kategorii prowizja to tylko 4%. To mało jak na Allegro, bo jest dużo kategorii gdzie cena przekracza 10%, dlatego wydawało mi się, że sprzedawcom bardziej opłaca się sprzedawać u siebie ;)
Po drugie- payu faktycznie bierze aż 2,5% ale są też inni którzy biorą po 1,5% czy przelewy24 które bierze
Ok, sprawdziłem i faktycznie w tej kategorii prowizja to tylko 4%. To mało jak na Allegro, bo jest dużo kategorii gdzie cena przekracza 10%, dlatego wydawało mi się, że sprzedawcom bardziej opłaca się sprzedawać u siebie ;)
Nic się nie martw, zarżną sklepy specjalistyczne, to na filament też będzie prowizja 10%. :)
Po drugie- payu faktycznie bierze aż 2,5% ale są też inni którzy biorą po 1,5% czy przelewy24 które
@mathmed: ja polecam colorfil, z allegro. swego czasu placilem nawet 30zl/szpula 1kg co jest dosc niska cena. przedrukowalem kilka rolek i nie mialem i nadal nie mam zadnych problemow. testowalem tez dd i tutaj musialem ostro grzac, zeby cos wyszlo, bo w nizszych temperaturach warstwy w ogole sie nie kleily. 3d active tez chyba jedna szpulke przelecialem bez wiekszych problemow. moim zdaniem cena/jakosc to chyba wygrywa colorfil
@mathmed: colorfil PLA jest ok, biał►y i czarny są matowe w dotyku i tak też się drukują w standardowych temperaturach, nie grzełem ich mocniej żeby sprawdzić czy będą bardziej gładkie. Ale przez tą matowość miałem na nieskalibrowanej drukarce problemy bo sie zatykało (pisze że nieskalibrowana, bo to były początki z drukiem). Czerwony przyszedł lekko transparentny ale drukował się ok.
Brałem jeszcze efilament3d PLA, też było OK, bez niespodzianek.
#druk3d #drukarki3d #diy
Z Devila też przytłaczająca większość kupujących jest zadowolona. A jak chodzi o wyprzedaże, to nawet Cię nie muszę namawiać na zakupy w moim sklepie - sam do mnie trafisz. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Mam też dwie szpule print-me i jedna DevilDesign.
Fiberlogy i Print-me niemal identyczne jeśli chodzi o jakość, ale za to Fiberlogy ma tak zwane refile które wychodzą taniej.
DevilDesign zauważyłem ma dość spore odchyly wymiarowe, na początku szpuli było ok, ale gdy wyjechałem kilkaset gram to zauważyłem, że ciężej wchodzi w rurkę ptfe, czyli ma większy rozmiar. Suwmiarka pokazuje faktycznie odchyl 1,82 zamiast 1,75 aczkolwiek nie wiem na ile jest błąd pomiaru a na ile faktyczny odchyl :)
Wydruki z DD wyglądają ładnie ale niestety te
@LuxEtClamabunt: Wypadałoby mieć troszkę rozeznania w temacie zanim zacznie się rzucać epitetami. :)
Założenia: jedna szpulka za 80 zł, wysyłka do
@LuxEtClamabunt: A to podchodzi pod reklamację. Jeśli tylko pomiar jest wiarygodny, to takie szpule są wymieniane bez problemów.
@FlameRunner: Ok, sprawdziłem i faktycznie w tej kategorii prowizja to tylko 4%. To mało jak na Allegro, bo jest dużo kategorii gdzie cena przekracza 10%, dlatego wydawało mi się, że sprzedawcom bardziej opłaca się sprzedawać u siebie ;)
Po drugie- payu faktycznie bierze aż 2,5% ale są też inni którzy biorą po 1,5% czy przelewy24 które bierze
Nic się nie martw, zarżną sklepy specjalistyczne, to na filament też będzie prowizja 10%. :)
Brałem jeszcze efilament3d PLA, też było OK, bez niespodzianek.
Ale jedno