Wpis z mikrobloga

@bartoof: Żarty żartami, ale biorąc pod uwagę, ilu Polaków (i ludzi ogółem) jest uzależnionych od tytoniu i alkoholu MIMO udowodnionych negatywów i potężnej akcyzy, to chyba ich faktycznie trzeba trzymać za ryj.

To leży w interesie państwa - cukier w obecnej sytuacji ma potężne destrukcyjne działanie na populację. Ogółem śmieciowe jedzenie jest poważnym problemem, ale nie wszystko da się łatwo zakazać/narzucić ustawą.

Na pewno w każdym razie ustawa działa szybciej, niż
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@bartoof: Przejrzyjcie etykiety spożywanych produktów. Wszędzie sypią cukier, nawet tam gdzie to zbędne. Taki najprostszy trik, żeby wywołać u nas złudzenie, że produkt jest dobry, bo nam smakuje. Taka zachodnia moda. I nie ma na rynku alternatyw, bo wszyscy producenci poszli tą samą drogą. To jest chyba jedyny zamordystyczny postulat, na który bym się zgodził.
@Pangia ogólnie to się zgadzam, ale jabłko które zawiera tyle samo cukrów prostych co cola jest trochę niefortunnym przykładem :D reszta to prawie sama woda, lepiej warzywo jakieś
@kazal: błonnik w jabłku jednak z cukrem lepiej współgra niż kofeina z cukrem w coli..

@NoMercyIncluded: w interesie państwa czyli nas.. czyli w moim interesie byłoby żebym płacił za swoje leczenie, a Ty za swoje.. a nie że debile nie potrafią opanować chęci #!$%@? kartonu czekolady będą obłożeni podatkiem takim samym jak ja kiedy okazjonalnie chciałbym sobie zjeść czekolady.. tylko że dlaczego moim kosztem takiego ulańca mam 'hamować'?

walka z
w interesie państwa czyli nas.. czyli w moim interesie byłoby żebym płacił za swoje leczenie, a Ty za swoje

@PeterFile: ... ale tak to nigdy nie będzie działać, pomarzyć wolno ( ͡º ͜ʖ͡º)

walka z cukrem to lobby producentów słodzików

...podobnie jak promocja cukru to walka producentów cukru i słodyczy o zysk kosztem naszego zdrowia. Nie wiem, jak dokładnie wygląda rozkład sił, ale śmiem twierdzić, że
@niko444:

sam jestem wolnorynkowcem, ale uwazam ze to wyjatkowa sytuacja

#!$%@?, "wolnorynkowcem z wątpliwościami" to można być w temacie służby zdrowia, prywatyzacji więziennictwa albo legalizacji metamfetaminen, a nie ustawowej regulacji ilości #!$%@? CUKRU w spożywce xD

ale sory ludzie sa glupi i nie chce zeby tu bylo jak w ameryce gdzie co druga osoba to wieloryb

Gdzie Ty widziałeś tę Amerykę, na kartce od cioci z Illinois? Uwierz, większości Amerykanów pozazdrościłbyś