Aktywne Wpisy
13sierpnia +206
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
TheOneAndOnly +244
Smieszy mnie ze wykopki na kazdym kroku pisza ze NIE WOLNO placic za dziewczyne, kolacje zawsze pol na pol i bron boze sponsorowac wakacji bo jest sie wtedy cuckiem i betabankomatem XD
Moja byla zarabiala 2tys a ja w it 15, jakbym nie placil za nasze wyjazdy to bym nigdy nigdzie nie pojechal XD
Zrozumcie ze pieniadze to rzecz nabyta a dla bliskiej osoby chce sie jak najlepiej
#zwiazki
Moja byla zarabiala 2tys a ja w it 15, jakbym nie placil za nasze wyjazdy to bym nigdy nigdzie nie pojechal XD
Zrozumcie ze pieniadze to rzecz nabyta a dla bliskiej osoby chce sie jak najlepiej
#zwiazki
Najtańsze (warte polecenia) ukulele sopranowe:
• Mahilele 3.0
• Mahimahi MS-1ST
Ukulele sopranowe z wyższej półki:
• Flight NUS310 Blackbird
• Flight DUS320
• Ortega RFU10S
Najtańsze (warte polecenia) ukulele koncertowe:
MAHIMAHI 1-ST
Lag TKU 8C
Korala UKC-910
Ukulele koncertowe z wyższej półki:
• Lag TKU 10C
• Luna Mo'o Concert
• Ortega RUHZ-MM
Wyżej wymienione modele na pewno zadowolą każdego początkującego - zarówno tego mniej, jak i bardziej wymagającego. Najtańsze, ale nadal nadające się do fajnej gry uke zaczynają się od ~200 zł. Nie ma sensu brać czegoś poniżej tego pułapu, bo można się zniechęcić. Strój tańszych modeli jest mocno losowy, a jakość wykonania też nie należy do najlepszych.
Q&A
1. Czym różni się sopran od koncertu?
Przede wszystkim wielkością i ilością progów. Jeśli masz więcej kasy i nie planujesz wielkich podróży z ukulele, bierz modele koncertowe. Gdy nauczysz się nieco lepiej rozumieć muzykę i gryf nie będzie dla Ciebie wielką tajemnicą, na pewno podziękujesz za dodatkowe progi ;)
2. Czy uke to dobry wstęp do gitary?
Każdy instrument pozwoli zrozumieć podstawy muzyki, zarówno w teorii jak i praktyce. Zasada działania ukulele i gitary jest praktycznie taka sama, więc mechanicznie powinno to pomóc. Pamiętaj jednak, że w gitarze strun jest więcej, a co za tym idzie akordy gra się inaczej. Na pewno łatwiej jest przejść z gitary na ukulele niż na odwrót :D
3. Jak zacząć naukę gry? Kupić jakąś książkę?
Według mnie nie ma sensu kupować literatury, która miałaby nauczyć Cię grać. W dobie internetu i youtube'a dostęp do informacji jest niezwykle prosty, a wideo o wiele lepiej pokaże pewne zawiłości niż papier :D Jeśli już chcesz dorzucić "coś papierowego", bierz książki traktujące o podstawowej teorii muzyki.
4. Jeśli ktoś już ma uke, co może mu się przydać? Mniejszy poradnik prezentowy
• dobry kapodaster
• pasek na ramię (jeśli instrument ma możliwość jego zamontowania)
• struny (trzeba je co jakiś czas wymieniać, a dobre struny to też kilka dyszek, które raczej niechętnie się wydaje samemu :D)
• pokrowiec
• stojak
• środki do pielęgnacji instrumentu
To chyba wszystko, co przychodzi mi aktualnie na myśl i jest związane z ukulele i prezentami :D Jeśli macie jakieś pytania to śmiało, zapraszam do komentarzy czy PW.
taguję też #gitara, bo ukulele to w końcu taki mniejszy, niepełnosprawny brat XD
#muzyka
No i moim zdaniem samym dźwiękiem ;)
edit: jednak już nie mogę :(
ale tak, w dźwięku też spora różnica :P
Koncertowe to np. MAHIMAHI ST2-EQ albo Ortegi z oznaczeniem CE
ogólnie jeśli chodzi o chwyty to nie ma większego problemu, bo 80% z nich jest prosta
Mahilele 3.0
• Mahimahi MS-1ST?
Komentarz usunięty przez autora