Wpis z mikrobloga

Zbliżają się #swieta, a to czas na #prezent dla bliskich! Jest to niezła okazja, by rozbudzić w obdarowanym pasję do muzyki czy spełnić jego małe marzenie :D #ukulele robi się coraz popularniejsze, więc mam dla Was krótką listę modeli wartych polecenia i małe Q&A. Zacznijmy od tego co najważniejsze, czyli sam instrument:

Najtańsze (warte polecenia) ukulele sopranowe:

Mahilele 3.0
Mahimahi MS-1ST

Ukulele sopranowe z wyższej półki:

Flight NUS310 Blackbird
Flight DUS320
Ortega RFU10S

Najtańsze (warte polecenia) ukulele koncertowe:

MAHIMAHI 1-ST
Lag TKU 8C
Korala UKC-910

Ukulele koncertowe z wyższej półki:

Lag TKU 10C
Luna Mo'o Concert
Ortega RUHZ-MM

Wyżej wymienione modele na pewno zadowolą każdego początkującego - zarówno tego mniej, jak i bardziej wymagającego. Najtańsze, ale nadal nadające się do fajnej gry uke zaczynają się od ~200 zł. Nie ma sensu brać czegoś poniżej tego pułapu, bo można się zniechęcić. Strój tańszych modeli jest mocno losowy, a jakość wykonania też nie należy do najlepszych.

Q&A

1. Czym różni się sopran od koncertu?
Przede wszystkim wielkością i ilością progów. Jeśli masz więcej kasy i nie planujesz wielkich podróży z ukulele, bierz modele koncertowe. Gdy nauczysz się nieco lepiej rozumieć muzykę i gryf nie będzie dla Ciebie wielką tajemnicą, na pewno podziękujesz za dodatkowe progi ;)

2. Czy uke to dobry wstęp do gitary?
Każdy instrument pozwoli zrozumieć podstawy muzyki, zarówno w teorii jak i praktyce. Zasada działania ukulele i gitary jest praktycznie taka sama, więc mechanicznie powinno to pomóc. Pamiętaj jednak, że w gitarze strun jest więcej, a co za tym idzie akordy gra się inaczej. Na pewno łatwiej jest przejść z gitary na ukulele niż na odwrót :D

3. Jak zacząć naukę gry? Kupić jakąś książkę?
Według mnie nie ma sensu kupować literatury, która miałaby nauczyć Cię grać. W dobie internetu i youtube'a dostęp do informacji jest niezwykle prosty, a wideo o wiele lepiej pokaże pewne zawiłości niż papier :D Jeśli już chcesz dorzucić "coś papierowego", bierz książki traktujące o podstawowej teorii muzyki.

4. Jeśli ktoś już ma uke, co może mu się przydać? Mniejszy poradnik prezentowy

dobry kapodaster
pasek na ramię (jeśli instrument ma możliwość jego zamontowania)
struny (trzeba je co jakiś czas wymieniać, a dobre struny to też kilka dyszek, które raczej niechętnie się wydaje samemu :D)
pokrowiec
stojak
środki do pielęgnacji instrumentu

To chyba wszystko, co przychodzi mi aktualnie na myśl i jest związane z ukulele i prezentami :D Jeśli macie jakieś pytania to śmiało, zapraszam do komentarzy czy PW.

taguję też #gitara, bo ukulele to w końcu taki mniejszy, niepełnosprawny brat XD

#muzyka
Matthei - Zbliżają się #swieta, a to czas na #prezent dla bliskich! Jest to niezła ok...

źródło: comment_K8Cyz6cvwFEK3XgonxJyf0VZ2PXtX4NC.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@opax: elektryki to już wyższa półka cenowa - jeśli zależy ci na kompaktowych rozmiarach, to Flight DUS320 w wersji CEQ.

Koncertowe to np. MAHIMAHI ST2-EQ albo Ortegi z oznaczeniem CE
  • Odpowiedz
@opax: dla mnie są na tyle szeroko ułożone, że bez problemu na soprano mieszczę się z poprzeczką na 7. progu i reszta chwytu na 8./9. Tylko że jestem niski i palce mam dość chude.

ogólnie jeśli chodzi o chwyty to nie ma większego problemu, bo 80% z nich jest prosta
  • Odpowiedz
@Matthei: Wczoraj dziewczyna wręczyła mi Ortege RU5 MM, więc ostatecznie wybór padł na koncertowe. Coś już sobie wczoraj pobrzdękałem i jak dla mnie to brzmi bardzo dobrze, struny w dotyku przyjemne, dla laika chyba wystarczy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dzięki za nitkę, masz jakieś ogólne rady dot. konserwacji i pielęgnacji?
  • Odpowiedz