Wpis z mikrobloga

Hej, mam kilka pytań związanych z dźwiękiem.
Posiadam słuchawki HyperX Cloud Core, komputer z płytą główną MSI B450 A PRO (Realtek ALC892) oraz starą wieżę Technics.
W pierwszym podejściu chciałbym zrobić tak, abym po podłączeniu słuchawek z tyłu PC przez rozgałęźnik 2in1 mógł korzystać ze słuchawek jak i z wieży podłączonej do PC przez ten rozgałęźnik. Sposób ten działa, tylko oba urządzenia grają jednocześnie a chciałbym wyciszyć słuchawki np. podczas gdy grają głośniki i odwrotnie.
Próbowałem kilku sposobów nie udało się? Da się coś takiego zrobić?

Wyjściem z sytuacji, którego chciałbym uniknąć ale jak nic się nie wymyśli będzie kupno drugiej karty dźwiękowej, wiem wtedy, że oba źródła będą działać niezależnie tylko czy:

1.) Kupić Sound BlasterX G1 na USB, czy np coś pod PCI Creative X-Fi Xtreme Gamer Sound Blaster lub Asus Xonar DG (chce coś możliwie najtańszego oferującego możliwie najlepsza jakość dźwięku)
2.) Jak wyżej wymienione karty mają się do tej dźwiękówki na płycie głównej ALC892 (czy jest to ogólnie zauważalna różnica czy może to tylko kosmetyka?)
3.) Czy podłączenie słuchawek bezpośrednio pod wierzę da lepszy dźwięk niż z tyłu kompa? (wieża posiada wzmacniacz)

#audio #dzwiek #informatyka #pcmasterrace #kartadzwiekowa #muzyka #komputery
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wojtas87 musisz mieć 2 karty dźwiękowe, jedna masz na płycie, drugą pod USB i będzie śmigać tak jak chcesz, ja mam kartę na USB że słuchawek tactic 3d fury, mam do niej podpięte słuchawki, na płyty głównej głośniki, sterownik karty na USB ma swój equalizer, jakieś podbicia basów itp itd, sama karta kosztuje chyba 50zl na xkom
  • Odpowiedz
@Wojtas87 1. Jak pisałem, mam dźwiękowa na USB i słuchawki grają Spoko. Każda dźwiękowa na usb, która nie kosztuje 20zl będzie lepsza od tego na płycie głównej, a podłączanie słuchawek do wieży pewnie da tyle, że będą grać mocniej, chociaż też mozlowez że ten wzmacniacz daje tylko moc na glosniki
  • Odpowiedz
kup sobie audiotraka prodigy hd2, wieżę podłączasz do niej osobno, słuchawki osobno. ma porządny wzmacniacz słuchawkowy no i 3 opa na pokładzie. karta dość dobra

@steven_senegal: w sumie nie wiedziałem nawet że jest takie rozwiązanie aby podłączyć wieże i słuchawki do 1 karty?
Czyli później gdzieś w opcjach będę miał możliwość sterowania głośnością słuchawek i wieży tak?
Słuchawki podłącze pod headphone out a wieżę pod line in i zatrybi tak
  • Odpowiedz
@Wojtas87: Jak rozwiązanie wybrałeś? Mam ten sam układ w płycie głównej i tez myślę o czymś innym. U mnie problemem jest mikrofon, straszne zakłócenia mam na każdym mikrofonie, plus bardzo cicho słuchać nagrania. Czy jest różnica pomiędzy integrą a inną kartą?
  • Odpowiedz
  • 0
@wojciech-wwww kupiłem xonara jako dodatkowa karta dźwiękowa. Pod nią podłączyłem słuchawki, a wieże pod Integre. Zainstalowałem program Sound Switcher i jednym przyciskiem zmieniam źródła słuchawki/głośniki
  • Odpowiedz
  • 0
@wojciech-wwww Jeśli podłącze słuchawki pod wieżę widzę ogromne różnice na minus, dźwięk mydlany, bardziej cichy itp. Jeśli chodzi o mikrofon dużej różnicy nie widzę. Brałeś pod uwagę to, że zakłócenia mogą się brać z braku nie uziemienia w gniazdku? U mnie to było główna przyczyna
  • Odpowiedz
@Wojtas87: pójdę tym tropem, nie zawsze się tak dzieje, czasem działa w miarę ok. Niby w teorii uziemienie jest, ale jak deweloper robił instalację nie wiadomo, będę to sprawdzał. Fakt, że jak dotykam, kompa ręką to buczenie jest mniejsze więc coś musi być nie tak. Dzięki za info.
  • Odpowiedz