Wpis z mikrobloga

Mirki mam pytanie od totalnego laika elektrycznego.
Mam se lampkę roboczą 12/24V bez wtyczki. Kabel ma dwa przewody czerwony i czarny (więc plus i minus tyle to wiem), czy mogę kupić wtyczkę do gniazdka elektrycznego i wystarczy że podłącze? Czy potrzeba coś Jeszcze?
Z tego co mi się wydaje jest to lampka do podłączenia do samochodu ale mogę się mylić.
Czy potrzebuje dokupić jeszcze jakiś przetwornik 12V na 230V i połączyć to w jedną całość?
Pytanie może być zabójczo śmieszne ale naprawdę jestem na bakier z elektryką choć staram się uczyć cały czas.
#elektryka #kiciochpyta
borysszyc - Mirki mam pytanie od totalnego laika elektrycznego.
Mam se lampkę roboczą...

źródło: comment_vBVdn2zO5npVE8JoJ0ZVqZzxxkgI4LZe.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@borysszyc: ta lampka pracuje na napięcie stałe 10-30V, w gniazdku masz napięcie przemienne, trzebaby je obniżyć i wyprostować.
inna opcja - zasilać z baterii, akumulatorów, zasilacza stabilizowanego o napięciu stałym z podanego zakresu i odpowiedniej wydajności prądowej.
  • Odpowiedz
@borysszyc: chcesz z 12V uzyskać 230V, czy odwrotnie w końcu? bo już się gubię, jeśli z 230AC na 12DC to użyj po prostu jakiegoś zasilacza, ładowarki, czegokolwiek pracującego na podanym napięciu..
można obniżyć transformatorem napięcie z 230V AC na 12V AC, ale trzeba to jeszcze wyprostować. Transformator też musi mieć odpowiednie parametry (moc). Dlaczego nie poszukasz zasilacza? Nawet taki od komputera styknie..
  • Odpowiedz