Aktywne Wpisy
Wrrronika +11
Kiedyś byłam w stanie pisać z ludźmi przez 6-7 godzin dziennie.
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
wfyokyga +19
Giga dziura, nie wiem czy legit bo się mnie nie chce tego sprawdzać
Czyli kto wyzwolił nas z okupacji Niemieckiej?
#drugawojnaswiatowa #pytanie #historia #ciekawostkihistoryczne #przemyslenia #neuropa #4konserwy
Armia czerwona "wyzwalała nas" już od 17.09.1939, tylko od 22.06.1941 trochę im się to WYZWALANIE spowolniło.
Bo przecież w tym prawie dwuletnim okresie 39-41 to nic się nie działo na terenach po prawej stronie Wisły.
+ tak jak pisze @qhar - to nie ma definicji wyzwolenia.
@Miedziany_Brodacz: Panuje takie przekonanie, że skoro od przełomu 1942/1943 Niemcy zaczęli przegrywać wojnę, to znaczy że z każdym rokiem byli coraz słabsi. Jest to w pewnym stopniu prawdziwe, a w
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
A jeśli twierdzicie, że w 1945 nastąpiła zmiana jednego okupanta na drugiego, to może mi powiecie, w jaki
Prawda jest taka, że nie mieli szans dojść do władzy, gdyby nie ZSRR. Zostali w Polsce zainstalowani za pomocą sowieckich bagnetów i tylko dzięki im się utrzymywali przy władzy. I dlatego ich zbrodnie idą też na konto ZSRR.
Oczywiście, że bez udziału ZSRR polscy komuniści nie przejęliby władzy. Nigdzie nie twierdzę, że by wtedy rządzili. Zwróciłem tylko uwagę, że żołnierze Armii
Dochodzenia komunistów do władzy w Azji i w Polsce to dwie nieporównywalne kwestie. W Polsce komunizm
BTW: W 1946 Armia Czerwona zmieniła nazwę na Armia Radziecka, a w 1991 na Siły Zbrojne Federacji Rosyjskiej.
@Trojden: Nazwa, nazwą. Mogliby zmienić nazwę nawet na "Armia podległa Polakom", ale realnie liczyły się jej intencje, a nie nazwa.
I tak, masz rację, że to nie pojedynczy żołnierze byli okupantami, tylko ZSRR jako całość. Pewnie nawet nie jeden