Dobra, nie chce mi się już grzebać tej minidioramki, bo inne czołgi czekają ( ͡°͜ʖ͡°) Ogólnie staram się przy każdym modelu potestować jakieś nowe techniki i chyba póki co przy tym miałem swój największy poligon doświadczalny. Imitacje spawów, malowanie śladów pożaru (wyszło beznadziejnie i musiałem wszystko zamalować), brudzenie pigmentami których wcześniej unikałem, odwzorowywanie struktury terenu (lej po wybuchu), użycie trawki elektostatycznej i liści z wycinarki. Są różne drobne niedociągnięcia (na drzewkach nie chciało mi się już robić liści, na gipsie zrobilem przypadkiem zacieki, gąsienice to masakra, wydech czołgu gdzieś zgubiłem, a trawy przy gąsienicach nie będę komentował... itd ( ͡°͜ʖ͡°) ), ale ogólnie jak na trzecią podstawkę to obleci.
@knoor: Podziwiam i gratuluję. Efekt niezły. Jedyne do czego bym się przyczepił to zbyt czysty wygląd. Brak odłażącego błota, jakichś poprzyklejanych kawałków błota trawy i liści. Taki zbyt syntetyczny - szczególnie spalona strona - wygląda trochę jakby ktoś go świeżo druciakiem przejechał po rdzy. Ale podziwiam i tak - moje modele zazwyczaj kończyły ledwo sklejone z wystającymi kawałkami kleju na łączeniach. Chyba trzeba wrócić do modelarstwa.
@adam-bojarski: Polecam, ja właśnie wróciłem około rok temu, wcześniej za dzieciaka kleiłem ( ͡°͜ʖ͡°) Było to dobre 20 lat temu, jest spora różnica między teraz a kiedyś, zarówno jeśli chodzi o dostępność materiałów jak i wiedzy. No i ogólnie jest to całkiem spoko hobby i nawet nie wychodzi drogo (w porównaniu z innymi).
Myk nr. 1, który użyłem przy T-26: najpierw malowanie całego modelu normalnie z obiciami itd (brud, błoto jeszcze nie jestem pewny kiedy kłaść, na razie kładłem w fazie przed), potem kawałek, który ma być spalony aerografem na jakiś rdzawy kolor, potem pędzlem malowanie jasnym kolorem na rdzawym jakichś plam, rysek jak przy chippingu,
@knoor: Zajebiste. Chciałbym tak, serio. Przymierzam się, żeby zacząć robić coś swojego i budować, ale jak widzę takie cuda to już wiem, że zrobie jakieś gów** i nie bedzie mi sie podobało i odechciewa mi sie zaczynać... ( ͡°ʖ̯͡°)
@SanczezG: Strasznie się przejmujesz mirku, wyluzuj - to ma być hobby, jak każde inne ( ͡°͜ʖ͡°) Tak naprawdę efekt końcowy to głównie wypadkowa doświadczenia i przemyślenia co i jak chcesz uzyskać. A do tego potrzebujesz doświadczenia i wiedzy, którą można zdobyć teraz np. via youtube. No i rzecz jasna dłubiąc samemu, własne błędy uczą najlepiej. Ja raptem robię te czołgi od roku, więc nie jestem
@knoor jeszcze nie kupiona, cały czas mam jakieś wahania, nie mogę dobrać zestawu na początek... No i w końcu zdecydowałem się zamawiać z agtom. Jakoś lepsze wrażenie sprawia. No i do jutra jest rabat...
No właśnie, do jutra. Nie wiem. Serio ( ͡°ʖ̯͡°) mam pewne problemy i straszne opory przed kupnem, boje się że się zdenerwuje, jestem strasznie przywiązany do detali, perfekcyjny, jak coś nie wyjdzie
#modelarstwo #diorama
Komentarz usunięty przez autora
https://www.wykop.pl/wpis/39356211/t-26-w-wersji-harvey-dent-tani-model-mirage-pare-p/
Co do malowania, robiłem dwa myki.
Myk nr. 1, który użyłem przy T-26: najpierw malowanie całego modelu normalnie z obiciami itd (brud, błoto jeszcze nie jestem pewny kiedy kłaść, na razie kładłem w fazie przed), potem kawałek, który ma być spalony aerografem na jakiś rdzawy kolor, potem pędzlem malowanie jasnym kolorem na rdzawym jakichś plam, rysek jak przy chippingu,
Nie wiem jak sie przemóc i coś zacząć...
No właśnie, do jutra. Nie wiem. Serio ( ͡° ʖ̯ ͡°) mam pewne problemy i straszne opory przed kupnem, boje się że się zdenerwuje, jestem strasznie przywiązany do detali, perfekcyjny, jak coś nie wyjdzie