Wpis z mikrobloga

Dobra, nie chce mi się już grzebać tej minidioramki, bo inne czołgi czekają ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ogólnie staram się przy każdym modelu potestować jakieś nowe techniki i chyba póki co przy tym miałem swój największy poligon doświadczalny. Imitacje spawów, malowanie śladów pożaru (wyszło beznadziejnie i musiałem wszystko zamalować), brudzenie pigmentami których wcześniej unikałem, odwzorowywanie struktury terenu (lej po wybuchu), użycie trawki elektostatycznej i liści z wycinarki. Są różne drobne niedociągnięcia (na drzewkach nie chciało mi się już robić liści, na gipsie zrobilem przypadkiem zacieki, gąsienice to masakra, wydech czołgu gdzieś zgubiłem, a trawy przy gąsienicach nie będę komentował... itd ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), ale ogólnie jak na trzecią podstawkę to obleci.

#modelarstwo #diorama
Pobierz knoor - Dobra, nie chce mi się już grzebać tej minidioramki, bo inne czołgi czekają (...
źródło: comment_6KJcP0uJRrw2WHOuNk7WrUxGjVVIQuQ3.jpg
  • 21
@knoor: Podziwiam i gratuluję. Efekt niezły. Jedyne do czego bym się przyczepił to zbyt czysty wygląd. Brak odłażącego błota, jakichś poprzyklejanych kawałków błota trawy i liści. Taki zbyt syntetyczny - szczególnie spalona strona - wygląda trochę jakby ktoś go świeżo druciakiem przejechał po rdzy. Ale podziwiam i tak - moje modele zazwyczaj kończyły ledwo sklejone z wystającymi kawałkami kleju na łączeniach. Chyba trzeba wrócić do modelarstwa.
@adam-bojarski: Polecam, ja właśnie wróciłem około rok temu, wcześniej za dzieciaka kleiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Było to dobre 20 lat temu, jest spora różnica między teraz a kiedyś, zarówno jeśli chodzi o dostępność materiałów jak i wiedzy. No i ogólnie jest to całkiem spoko hobby i nawet nie wychodzi drogo (w porównaniu z innymi).
@Kartkowka_z_grilla: To mój drugi spalony czołg, pierwszy kiedyś wrzucałem na mirko:
https://www.wykop.pl/wpis/39356211/t-26-w-wersji-harvey-dent-tani-model-mirage-pare-p/

Co do malowania, robiłem dwa myki.

Myk nr. 1, który użyłem przy T-26: najpierw malowanie całego modelu normalnie z obiciami itd (brud, błoto jeszcze nie jestem pewny kiedy kłaść, na razie kładłem w fazie przed), potem kawałek, który ma być spalony aerografem na jakiś rdzawy kolor, potem pędzlem malowanie jasnym kolorem na rdzawym jakichś plam, rysek jak przy chippingu,
@knoor: Zajebiste. Chciałbym tak, serio. Przymierzam się, żeby zacząć robić coś swojego i budować, ale jak widzę takie cuda to już wiem, że zrobie jakieś gów** i nie bedzie mi sie podobało i odechciewa mi sie zaczynać... ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Nie wiem jak sie przemóc i coś zacząć...
@SanczezG: Strasznie się przejmujesz mirku, wyluzuj - to ma być hobby, jak każde inne ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak naprawdę efekt końcowy to głównie wypadkowa doświadczenia i przemyślenia co i jak chcesz uzyskać. A do tego potrzebujesz doświadczenia i wiedzy, którą można zdobyć teraz np. via youtube. No i rzecz jasna dłubiąc samemu, własne błędy uczą najlepiej. Ja raptem robię te czołgi od roku, więc nie jestem
@knoor jeszcze nie kupiona, cały czas mam jakieś wahania, nie mogę dobrać zestawu na początek... No i w końcu zdecydowałem się zamawiać z agtom. Jakoś lepsze wrażenie sprawia. No i do jutra jest rabat...

No właśnie, do jutra. Nie wiem. Serio ( ͡° ʖ̯ ͡°) mam pewne problemy i straszne opory przed kupnem, boje się że się zdenerwuje, jestem strasznie przywiązany do detali, perfekcyjny, jak coś nie wyjdzie