Wpis z mikrobloga

Ale propozycja zmian w kształcie sezonu jest #!$%@? ()

tl;dr

- Pojawiłby się dwustopniowy turniej w trakcie sezonu regularnego, który zostanie wpleciony w harmonogram samego sezonu. Drużyny z najlepszymi bilansami w dywizjach oraz dwie następne drużyny trafiają do drabinki, gdzie na każdą rundę przypada jedno spotkanie.

Prawdopodobnie turniej będzie trwał między Świętem Dziękczynienia a Świętami. Nie wiadomo póki co, jaka byłaby nagroda za wygranie tego turnieju

- Pojawiłyby się dwa konferencyjne turnieje o dzikie karty, w których grałaby między sobą drużyny z miejsc 7 - 10
Formuła poniżej:

- Wzorem WNBA przed półfinałami ligi dochodzi do przetasowania drużyn na podstawie ich bilansów w sezonie regularnym

Jeśli NBPA się zgodzi w kwietniu, to zmiany wejdą w życie w sezonie 2021-2022.

#nba #koszykowka
  • 12
@piotr-zbies: dwa słowa: nie wiem.

Ale czy mieszanie w drabince cokolwiek zrobi ciekawego tej lidze? Jak nie ma drużyn w oczywisty sposób najlepszych to więcej gier jest spoko zeby ustawić seedy, jak jest tak jak 2 czy 3 lata temu to lepiej mniej gier bo nuda w regularze.
@piotr-zbies myślę, że takie zagmatwanie rozgrywek nie będzie korzystne dla oglądalności. Większość ludzi oglądających NBA nie jest die hard fanami, którzy zawsze trzymają rękę na pulsie i przy nadmiernym skomplikowaniu terminarza, odwrócą się od ligi.
@piotr-zbies: W sensie, ze w półfinale ligi, czyli finale konferencji może zagrać wschód zachód, czyli finał może być wewnątrz konferencji?

Te dzikie karty to o playoff? Ten dodatkowy turniej to po cholerę? Będzie wtedy mniej gier w sezonie zasadniczym?

Dla mnie dramat, bo w grudniu najczęściej jestem w USA i chodzę na mecze.
@piotr-zbies: zalezy od nagrody. moga dodac 'dziki pick' dla zwyciezcy ktory biorze udzial w loterii- rownoczesnie obnizaja sens tankowania i jest cos sensownego do walki. moze gwarancja playoffow albo second seed w konferencji niezaleznie od bilansu.
W sensie, ze w półfinale ligi, czyli finale konferencji może zagrać wschód zachód, czyli finał może być wewnątrz konferencji?

Tak

Te dzikie karty to o playoff?

Tak

Będzie wtedy mniej gier w sezonie zasadniczym?

Tak

@miki4ever: