Wpis z mikrobloga

#cnc był tu post jednego gościa o pracy w Niemczech w jakiejś firmie automotive. Pisał tam ze robi czasem detale w tolerancjach do 0,0005.
Zapytalem czym to mierzą, skoro maszyny cmm nie mierzą z taką powtarzalnością, ale dziwnym trafem zaraz po tym wpis zniknął.
Pracowałem w firmie lotniczej i tam wszystko musiało mieć protokół pomiarowy z cmm, więc zakładam że przy takich dokładnościach w automotive również mierzą wszystko na cmm.
Taka dokładność faktycznie jest przy czymkolwiek wymagana i da się to mierzyć w warunkach produkcji seryjnej czy to tylko jakiś kit wykopka-bajkopisarza?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirkobogdan jak dla mnie takie tolerancję są grubo przesadzone ale jak klient wymaga to się robi. W produkcji seryjnej (1200szt) byłem w stanie uzyskać wymiar ø12 +0.002+0.004 na długości ok. 35mm. Detal przy maszynie mierzony pasametrem. Później detale sprawdzane przez KJ przy temperaturze podobnej do stanowiska operatora.
  • Odpowiedz
  • 6
@z_ielonkaa No właśnie, 2 do 4 mikronów, a gość pisał o połowie mikrona.

W sumie to dziwne że KJ mierzyło w takiej samej temperaturze jak na stanowisku operatora. U mnie mierzyli w 20 stopniach cały czas.
  • Odpowiedz
@mirkobogdan przy tym materiale (g------a stal) temperatura miała spory wpływ na wymiar. Gdy robiliśmy test przy różnych temperaturach to wymiar zmieniał się nawet o setną milimetra więc w protokołach pomiarowych dodawalismy temperatury produkcji oraz pomiaru.
  • Odpowiedz
@z_ielonkaa: Ciekaw jestem czy ten wymiar miał faktycznie znaczenie - tym bardziej, że był robiony na gównianej stali. Czasem sam miałem dużo większe tolerancje typu 0-0.016 i przychodziły zwroty bo wałek gdzieś nie chciał wejść chodź było w tolerancji a powinno być ze 1-2dyszki w minusie, ale ktoś na rysunku dał taką tolerancje bo tak xD
  • Odpowiedz
@PossessedPriest części do sprzętu medycznego gdzie klient na rysunku zaznacza wymiary które są najważniejsze i kontroluje je w 100%. Myślę że wymiar miał znaczenie ale niestety nie mam pojęcia z czym było to mocowane
  • Odpowiedz
@z_ielonkaa: W sumie może przy małych elementach takie tolerancje się pojawiają, ja zazwyczaj robiłem "średnie" elementy od fi30 do fi500, więc jak się zdarzały tolerancje po 1-2setki to się czasem zastanawiałem po co takie tolerancje jeśli później na montażu się w-------i i młotami nawalali aby coś im gdzieś weszło xDD
  • Odpowiedz
  • 4
@PossessedPriest Miałem kiedyś jeden detal do wytoczenia, po zewnątrz w okolicach fi 300, w środku otwór 280, obie średnice po 3 setki tolerancji. Po wytoczeniu oddało się detale zamawiającemu. Później się okazało, że oni coś do tego jeszcze dospawali, i chcieli żeby gwinty m8 zrobić. Się okazało że po spawaniu wymiary sie zrobiły jajowate o co najmniej 2 dychy. I po c--j takie tolerancję dawać xd
  • Odpowiedz
@mirkobogdan: Też wydaje mi się, że koledze z Niemiec pomyliły się tolerancje albo dodał sobie jedno zero aby wyolbrzymić. Gdzieś na YT widziałem filmik gdzie jakaś firma chwaliła się sondą która robiła pomiar z dokładnośćią poniżej 1 mikrona ale wymiar i tak troszkę skakał o te kilka dziesiętnych mikrona.

W poprzedniej pracy pamietam były jakies kołnierze do wytaczania o tolerancji +/- kilka setek i niskiej chropowatości a potem i tak
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@mirkobogdan: u mnie robimy do aerospace i większość rzeczy ma tolerancję do 0.01 cala a na niektórych wymiarach 0.005. Takie tolerancje jak tamten ziomek mówił to chyba części do zegarków albo zaawansowany sprzęt mesyczny musiał by robić.
  • Odpowiedz
@adekad
@mirkobogdan
Też pracuje w Niemczech w poprzedniej firmie robiłem wały korbowe (oczywiście z naddatkiem pod szlifowanie). Toleracje to były zazwyczaj około trzech setnych mm. Raz na rok zdarzał się wał z jedną setką tolerancji.
Tamten mirek jakieś bajki opowiada...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
U mnie najciaśniejszych tolerancję z jakimi się spotkałem były w paru mikronach. Ale to cięte na drucie i szlifowane. Na frezarkach większość w setce , jak to nie pomyłka to ciekaw jestem jak to oni robią i czym to mierzą ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@mirkobogdan @PossessedPriest odkopię wpis ale podam też przykład detalu który robię. Jest w nim frezowanie otworu z promieniem, tolerancja +- 0,01mm i akurat to ma prawo bytu bo w otwór wchodzi kulka ktora po obróceniu detalu nie może wypadac jak zrobie wymiar o 2mikrony powyżej tolerancji to kulka wypada
  • Odpowiedz