Aktywne Wpisy

Koziom +48
Generalnie też macie wrażenie, że ten rząd się pogubił i panuje chaos informacyjny?
#powodz
#powodz

drivex +28
#powodz
czy to normalne ze cywile ratują miasto? gdzie ten p--------y rudy, gdzie dyspozycje, gdzie jest straż, policja, wojsko z pólnocy polski gdzie jest susza
ja p------e, wał umacniają cywile
rudy
czy to normalne ze cywile ratują miasto? gdzie ten p--------y rudy, gdzie dyspozycje, gdzie jest straż, policja, wojsko z pólnocy polski gdzie jest susza
ja p------e, wał umacniają cywile
rudy

w ogóle może mi ktoś jakoś wytłumaczyć jak kontrolować okiełznać demony w Debianie?
We FreeBSD kontroluje je za pomocą tablicy
/etc/rc.confw sensie dodaje wpis do demona pisanego w C, po nazwie do/etc/rc.confnp:tor_enable="yes"potem odpalam go z konsoli:
#service tor start#service tor stop/reloadJak się takie coś robi w Linuxie, gdzie jest lista działających demonów i jak ją edytować na bierząco.
systemctl
Info:
systemctl status
Poczytaj to sobie: https://wiki.archlinux.org/index.php/Systemd
start / stop uruchamia lub zatrzymuje NATOMIAST enable / disable dodaje wpisy o ktore Ci chodzi
ale to dodaje chyba instalator. Co to za folder:
/etc/init.d//etc/init.d/ to katalog ze skryptami starego rodzaju, w zasadzie już wcale go nie używam.
A czemu nie ma już VirtualBoxa od Oracle tylko jest Quemu, które dziala nieźle ale nie ma współdzielonego folderu.