Wpis z mikrobloga

@KubaJam:

różni się jeszcze tym, ze zur, na którym jest gotowana jest żytni lub pszenno - żytni.

Błąd. Nazwy żurek i barszcz biały stosuje się zamiennie, różnie czasami w zależności od regionu, a czasami to dom obok domu inaczej nazywa. Często stosuje się też inne kryteria, bo np jedno ma być postne, a drugie tłuste i bogate albo jedno rozcieńczane wywarem lub mlekiem, a drugie nie. Formalnie dla ustandaryzowania tego co
  • Odpowiedz
@KubaJam Aż mi się przypomniało jak w cateringu gotowałem w kotłach po 300 litrów zupy dziennie dla szkół i wojska. W życiu nie wrócę do gotowania takiej masówy, ale zawsze #!$%@?ę ze smakiem ;) Spaghetti wygląda jak u mojej mamy. Jeśli smakuje chociaż w połowie tak dobrze, to musi być zajebiste.
  • Odpowiedz
  • 2
@push3k-pro: Oczywiście masz racje. Chciałem poprawić na pszenny lub pszenno-żytni bo się pomyliłem, ale ktoś w tym cZasie zdarzył dodać komentarz i już nie mogłem poprawić.

Za to w świętokrzyskiem podobno dają z żytnim.
  • Odpowiedz